23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
StiriLifestyleTransplantul dentar, soluția revoluționară pentru un zâmbet perfect

Transplantul dentar, soluția revoluționară pentru un zâmbet perfect

Lipsa unui dinte aduce nesiguranță din punct de vedere estetic, dar și probleme dentare grave, dacă nu este înlocuit la timp. Dacă până acum implantul dentar reprezenta soluția, în prezent, stomatologia modernă propune transplantul dentar, o procedură revoluționară care prelevează un dinte sănătos din altă zonă a gurii și îl transplantează în locul celui lipsă. Rezultatul? Un zâmbet complet natural, cu dinți puternici și o masticație perfectă.

În ce constă transplantul dentar

“În anumite situații, atunci când un dinte devine nerestaurabil și are indicație de extracție, poate fi înlocuit prin transplantarea unui alt dinte din altă zonă a arcadei dentare în locul lui. Trebuie precizat că procedura se mai numește și auto-transplant, deoarece putem transplanta doar dinți de la același pacient, nu se pune problema să transplantăm dinți de la un pacient la altul.

dr. Mihai Săndulescu, medic primar chirurgie dento-aleveolară

De cele mai multe ori, transplantul este un molar de minte, deoarece acest dinte nu are un rol important în funcționarea aparatului dento-maxilar, și atunci îi putem oferi un nou scop. Însă, în funcție de contextul clinic și de particularitățile pacientului, și alți dinți pot fi transplantați – dinți supranumerari, dinți incluși care nu pot fi redresați ortodontic, sau premolari care au indicație de extracție în scop ortodontic”, a explicat pentru Canal33 dr. Mihai Săndulescu, medic primar chirurgie dento-alveolară.

Cine poate beneficia de transplantul dentar

Pentru a putea beneficia de transplantul dentar, există câteva criterii care trebuie îndeplinite. Dr. Mihai Săndulescu, medic primar chirurgie dento-alveolară ne spune care sunt acestea.

“Teoretic, orice dinte care are indicație de extracție poate fi înlocuit prin transplantarea unui alt dinte, atâta timp cât nu a determinat distrucție osoasă în jurul rădăcinii (de exemplu, în cazul infecțiilor, abceselor recurente, etc.) și dintele care poate fi transplantat este compatibil ca formă cu zona respectivă. Evident, nu putem transplanta un molar de minte cu o coroană foarte voluminoasă sau cu mai multe rădăcini în locul unui incisiv.

Pacientul nu trebuie să întrunească condiții deosebite – în primul rând trebuie să fie de acord cu procedura, să cunoască indicațiile, contraindicațiile si problemele care pot apărea, apoi trebuie să aibă un dinte care să fie candidat pentru transplant (să aibă rădăcinile integre, să nu prezinte infecții sau procese carioase extinse). Nu există contraindicații legate de starea de sănătate, altele decât cele pentru o extracție dentară obișnuită“, spune dr. Mihai Săndulescu, medic primar chirurgie dento-alveplară.

Etapele necesare și durata lor

“Etapele constau în planificarea cât mai exactă a intervenției. Aici pot intra: o tomografie dentară cu fascicul conic, o scanare 3d a arcadelor dentare, măsurarea exactă a spațiului rezultat în urma extracției și planificarea modelării osului pe forma rădăcinii dintelui transplantat.

Intervenția propriu-zisă nu este complicată, mai întâi se face extracția dintelui irecuperabil, se curăță și se prepară osul receptor, și apoi se extrage dintele de transplantat, astfel încât acesta să stea cat mai puțin posibil în afara cavității orale. În anumite situații, dintele transplantat trebuie să primească un tratament endodontic (scoaterea nervului), dacă se consideră că acesta urmează să se necrozeze în urma transplantării. În aceste cazuri, tratamentul endodontic se poate face în aceeași ședință, sau se poate face la 2 săptămâni de la transplant”.

Transplantul dentar, o procedură costisitoare?

“Costurile depind de fiecare cabinet în parte. Fiind o procedură mai rar întâlnită și care nu este practicată decât în puține clinici, nu există o uniformitate în ceea ce privește costul acestei manopere. Un avantaj din acest punct de vedere este ca nu sunt necesare biomateriale speciale (ca în cazul implanturilor dentare), însă pot fi realizate ghiduri chirurgicale de poziționare sau replici printate 3D ale dintelui transplantat, iar aceste proceduri cresc prețul de cost”.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments