17.2 C
București
vineri, 13 iunie, 2025
spot_img
DiverseTrebuie să ne temem sau nu de Inteligența Artificială? Efectele AI asupra...

Trebuie să ne temem sau nu de Inteligența Artificială? Efectele AI asupra economiei noastre în următorul deceniu

- Advertisement -

Adoptarea Inteligenței Artificiale (AI) ar putea aduce o creștere cu 5% a PIB-ul României în următorii zece ani. Cel puțin așa susține cel mai recent studio realizat de cei de la Google pe tema impactului Inteligenței Artificiale în România.

Mai mult, conform aceluiași studiu, PIB-ul țării noastre ar putea crește cu 14 – 16 miliarde de euro în următorii zece ani, dacă s-ar recurge la ajutorul AI.

Oportunitatea economică a AI ar determina o creștere a productivității muncii pentru mai mult de jumătate dintre angajații din România, la care s-ar adăuga timpul câștigat prin automatizarea unor sarcini și investirea unor resurse în activități generatoare de valoare.

Există însă și efectul opus: o amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potențial al PIB-ului României la +1%.

Se mai estimează că inteligența artificială generativă va avea un impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă din România, dar e de așteptat ca Inteligența Artificială să aducă îmbunătățiri în cazul a peste jumătate dintre locurile de muncă din România (circa 4,2 milioane), prin automatizarea unei părți limitate din sarcinile acestora și prin ajutorul oferit în crearea de conținut (text, cod și imagini), prin susținerea acestora în rezolvarea a unor probleme complexe și contribuind la designul produselor.

În cazul unei mici părți a locurilor de muncă din România – circa 0,3 milioane, peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenței artificiale generativă. Cu toate acestea, se așteaptă ca noile locuri de muncă în economia bazată pe inteligență artificială să le înlocuiască pe cele pierdute în urma automatizării.

Una peste alta, aproximativ 42% dintre locurile de muncă din România nu vor fi afectate de adopția AI-ului, mai arată studiul efectuat de cei de la Google.

- Advertisement -
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE