7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseTurcia și-a reconfirmat statul de țară-vedetă într-ale turismului mondial

Turcia și-a reconfirmat statul de țară-vedetă într-ale turismului mondial

Turcia, una dintre țările din apropierea țării noastre și preferată de foarte mulți turiști români, și-a reconfirmat recent statul de vedetă într-ale turismului. Regiunea de coastă a Turciei de la Marea Neagră a fost inclusă în rândul celor mai bune locuri de vizitat  în 2024 de către CNN Travel.

Lista este publicată anual și prezintă diferite locații adresate pasionaților de călătorii. În nordul Turciei, regiunea Mării Negre a fost apreciată din mai multe puncte de vedere:  geografic, climatic, istoric, pentru rutele ascunse sau ceaiul delicios.

Regiunea Mării Negre a Turciei mărginește marea cu un șir de versanți înalți. Turiștii pot găsi acolo o bogată moștenire culturală, frumuseți naturale și pot face divere activități pe una din cele mai pitorești rute din Turcia.

O excursie de-a lungul regiunii oferă oportunitatea de a explora fortificațiile antice, plajele și satele de pescari de lângă port. Este un traseu ideal pentru pasionații de ciclism. Marea Neagră atrage și iubitorii de aventură cu pădurile sale, cascadele și platourile pe care se pot practica diverse sporturi de aventură precum rafting, trekking și alpinism.

Zona are totodată mai multe destinații istorice, printre care se numără Mănăstirea Sümela, fondată în Trabzon în secolul al IV-lea și închinată Fecioarei Maria, Castelul Zil din Rize, la 750 de metri deasupra nivelului mării, Muzeul Naval Bandırma (Bandırma Gemi Müzesi) din Samsun, Orașul Luptei Naționale, Capul Yason din Ordu, originea Legendei Altınpost.

Zona atrage atenția cu platourile sale acoperite de nori și viața satului. Regiunea Mării Negre este de asemenea renumită pentru orașele sale mici și fermecătoare, dar și pentru latura sa culinară aparte.  

Produsele cultivate în regiune, inclusiv varza kale, porumbul și magul, se numără printre elementele fundamentale ale bucătăriei Mării Negre. Regiunea Mării Negre este renumită și pentru producția de ceai și alune. Cele mai gustoase alune din Turcia sunt cultivate în Ordu și Giresun, în timp ce Rize găzduiește 60% din plantațiile de ceai din Turcia.

Ceaiul turcesc este mult mai mult decât o simplă băutură. Este o parte inseparabilă a stilului de viață local, adânc înrădăcinată în cultura turcă. Băutura este cea mai populară componentă a micului dejun și cel mai consumat tip de băutură în Turcia.

Hamsia e la fel de faimoasă pe litoralul Mării Negre, ca și în regiunea de coastă a Turciei

Peștele, în special faimoasele hamsii de la Marea Neagră, sunt un pilon central de-a lungul coastei Mării Negre. Peștii de dimensiuni mici sunt folosiți pentru specialități locale, cum ar fi (hamsi kușu), un fel de mâncare din hamsii prăjițe, Pilaf cu hamsii (hamsili pilav), pide (pâinea turcească umplută cu diferite ingrediente) – foarte populară în regiunile Mării Negre.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments