7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseUSR acuză PSD că e departe de a fi rezolvat criza majoră...

USR acuză PSD că e departe de a fi rezolvat criza majoră din Sănătate

Uniunea Salvati Romania (USR) e de părere că deblocarea a mai puțin de o treime din posturile necesare în sistemul sanitar, anunțată recent de  catre Guvernul PSD-PNL, nu rezolvă criza majoră din Sănătate. USR reiterează solicitarea de deblocare a tuturor posturilor necesare în Sănătate.

„Sistemul public de sănătate se află într-o criză profundă. Acum, cea mai mare problemă este criza de personal, o criză creată artificial, prin decizii iresponsabile ale Guvernului. Au blocat angajările, iar acum, când sistemul crapă, când oamenii sunt epuizați, când vulnerabilitățile actului medical pun viața pacienților în pericol, au decis să aprobe o parte din necesar. Urmează anunțurile de concurs, procedura de concurs în sine, adică luni de zile încă de criză, suprasolicitare, ture și gărzi acoperite cu eforturi supraomenești. Și toate acestea doar ca să demonstreze Ciolacu și Boloș că au făcut «reformă», că au tăiat în carne vie. Aceste decizii sunt echivalentul neglijenței criminale, a zădărnicirii combaterii bolilor. Ar trebui să aibă echivalent în Codul Penal”, afirmă Adrian Wiener, deputat USR și medic.

In opinia USR , Marcel Ciolacu a creat o problemă majoră doar pentru a se putea lăuda că a rezolvat-o. „De ce a blocat angajările în Sănătate dacă nu poate fi vorba de probleme financiare”, se afirmă in comunicatul USR facut public joi,11 ianuarie.

Potrivit USR,rezultatul deciziei guvernamentale„ a fost și este o bătaie de joc la adresa medicilor, asistenților, infirmierilor și pacienților”.

Deficitul estimat, la nivelul întregii țări, in domeniul medical este de peste 20.000 de asistenți și personal medical auxiliar și la aproximativ 8.000 de medici. Guvernul PSD-PNL a deblocat doar 2.500 de posturi de medic și puțin peste 5.000 de posturi de personal auxiliar.

USR reia, în aceste condiții, solicitarea de a fi deblocate urgent toate posturile necesare în Sănătate, inclusiv cele de asistente și infirmiere, dat fiind că multe spitale au reclamat tocmai numărul extrem de redus al acestora.

Nu în ultimul rând, Guvernul Ciolacu trebuie să găsească o rezolvare pentru revendicările salariale ale angajaților din sistemul sanitar. Un asistent medical are salariul aproape de minimul pe economie, în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de personal.

„Ciolacu și Rafila anunță triumfal, astăzi, că au deblocat mii de posturi în sistemul sanitar, doar că acestea nu acoperă deficitul uriaș de personal din sistem, ci sunt doar un plasture pe o bubă plină de puroi. În realitate, spitalele din România sunt în faliment pentru că bugetele lor sunt, în proporție de 90%, grevate de cheltuieli de personal și de întreținere. Datoriile spitalelor către furnizorii de medicamente cresc de la o zi la alta pentru că Guvernul, prin Casele Județene de Asigurări, plătesc cu țârâita serviciile prestate de spitale. Nici Ciolacu, nici Rafila nu explică de unde vor veni banii pentru posturile scoase la concurs, în condițiile în care spitalele sunt subfinațate. Poate ne explică ei în ce spitale s-au deblocat posturile și pe ce criterii”, precizează la randul sau deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments