Condiții cu cântec puse de conducerea USR pentru a intra la guvernare alături de celelalte partide pro-europene. În contextul negocierilor politice pentru formarea noului guvern, USR cere partidelor care s-au aflat la guvernare în ultimii ani cifrele reale legate de execuția bugetară din acest moment, înainte de a negocia și construi bugetul pentru anul 2025. În plus, USR solicită și datele exacte cu privire la discuțiile pe care Guvernul României le-a purtat la nivelul Comisiei Europene pentru reducerea deficitului bugetar.
Dacă PSD și PNL ar răspunde ambelor solicitări am putea avea parte de surprize-surprize, ce ar putea dinamita coaliția preconizată a guverna, încă înainte de a se trece la negocierile propriu-zise.
Mai exact, am putea afla că PSD-PNL și-au asumat la Bruxelles adoptarea unor măsuri nepopulare, cum ar fi creșterea de taxe și impozite, ceea ce contravine programului propus de USR.
“Am intrat la aceste negocieri pentru că e un moment greu pentru România. 2025 va fi un an dificil, dar pentru a lua măsurile corecte este vital să știm cum stăm. Avem nevoie de cifrele execuției bugetare, este momentul transparenței și sincerității. PSD și PNL trebuie să ne dea aceste cifre ca să știm unde suntem și să știm ce avem de făcut, nu putem stabili exact ce reforme aplicăm dacă nu știm pe ce surse financiare ne bazăm”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR.
Solicitarea USR vine în contextul în care în aceste zile se poartă negocieri pentru un guvern format din partidele pro-europene.
„O construcție solidă, care să ia măsurile corecte pentru România, se bazează pe transparență totală”, spun cei de la USR.
Partidul condus de Elena Lasconi anunță că și-ar dori în primul rând reducerea cheltuielilor publice în bugetul pentru 2025, astfel încât să nu existe creșteri de taxe pentru cetățeni și companii, dar și accelerarea reformelor prevăzute în PNRR. Conform conducerii USR, reformele propuse ar înseamna în acest moment 11,93 miliarde de euro, o sumă de bani pe care Guvernul României, în condițiile reducerii unui deficit estimat de 6,1% conform planului fiscal pentru 2025, nu o poate rata nici măcar parțial.