Alegerile parlamentare ar putea să vină cu o noutate foarte utilă și necesară: prezentarea persoanei care va fi desemnată prim-ministru de partidele care concurează pentru Parlament. „Noutatea” ar trebui să fie o condiție sine qua non cel puțin pentru cetățean, atunci când se duce la vot. Recunosc că pe mine m-ar influența considerabil: cu cine se merge în fața viitorului președinte de țară pentru a forma guvernul.
Ne-am obișnuit, pentru că ne lăsăm obișnuiți prea ușor și prea degeaba, că Președintele de țară e cel mai important. Este, ca număr de voturi, ca influență asupra partidului din care provine – s-a văzut în toate mandatele cât de supuse sunt partidele „cocon” în raport cu acesta – ca „partener” al serviciilor secrete, ca responsabil de politica externă, securitatea națională – dacă are chef de muncă. Și totuși, guvernul e cel care are pâinea și cuțitul. De acolo ne vin veștile cele mai proaste sau mai puțin proaste, căci atunci când vin vești bune mai nimeni nu crede că e „pe bune”.
Până acum, Ilie Bolojan este numele folosit de PNL și USR în public (nu știm dacă și în privat). Fostul primar al Oradiei, acum președinte al CJ, la al doilea mandat, este cel mai vehiculat nume când se dă exemplu de „seriozitate și responsabilitate”. Cu el se deschide lista pentru premier, ministru, primar model, inspirație în administrație. Cred că dl Bolojan poate aparține multor partide, e și socialist, și liberal, și conservator, mai puțin progresist, chiar cu valențe suveraniste. Nu e un tip sociabil, nici prea carismatic – cum cere politica, cu zâmbete și pupături, umblat prin mulțime, de la biserică la festivaluri marine, puzderie de interviuri, instagram, facebook, tik-tok, mâncat covrigi sau, în funcție de aria geografică, gomboț. Și, cu toate aceste minusuri de promovare, este plăcut și de mulțime, și de partide.
Anunțul pare totuși neserios. La începutul lunii august, apărea informația, pe surse (pentru că politica e plină de curaj și transparență) că dl Bolojan a refuzat un tandem cu prezidențiabilul Ciucă. De asemenea, dl Bolojan a refuzat oficial să comenteze „sursa”, așa că am rămas în memorie cu un „nu”. După ce Elena Lasconi l-a dat ca unic favorit – o recunoaștere oficială și voluntară că USR nu are pe nimeni apt și demn pentru această funcție?! – PNL iarăși l-a amintit, ca și cum un refuz nu era suficient. În cazul doamnei Lasconi, nici măcar pe surse nu a apărut un răspuns. Ignorare totală.
De la PSD, mi se pare suportabil – că deja ne-am obișnuit – să aflăm că dacă nu va fi acolo, dl Ciolacu va fi dincoace.
Singurul care a prezentat un Guvern a fost George Simion cu Marius Lulea în frunte. Avem totuși ceva de care să ne legăm.
Până acum, în această chestiune, partidele s-au comportat ca și cum ar fi strict treaba lor, populația nu are de ce să intervină. Să voteze o listă de nume, cele mai multe necunoscute, și apoi va vedea cui i se va da pe mâini bugetul țări. Mai ales în anul 2025 când, ni se spune de clarvăzătorii economici, vom mânca scoarța de pe copaci. Nu toți, ci doar cei mulți.
Ar fi în sfârșit ceva folositor și pentru noi, votanții, dacă tot se face cheltuială multă. (Știm, democrația nu e ieftină). Și poate se mai animă curiozitatea pentru alegerile parlamentare, cele mai neinteresante, conform prezenței la vot de până acum.