23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
Mai MulteComunicate de presaZilele Europene ale Arheologiei – Muzeul Municipiului București

Zilele Europene ale Arheologiei – Muzeul Municipiului București

Azi, vineri, 14 iunie 2024, la ora 18.00, MMB sărbătorește Zilele Europene ale Arheologiei prin organizarea unui eveniment special – Conferința “Axiopolis. Un mare centru de pe frontiera romană și bizantină a Dunării de Jos (sec. III a.Chr. – XI p.Chr.)”.

Conferința va fi susținută de Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr. 26).

“Alături de alte câteva centre de putere preromane din secțiunea finală a Dunării de Jos, cum sunt Troesmis, Noviodunum, ori Aegyssus, Axiopolis (Dealul Hinog, Cernavoda, jud. Constanţa) reprezintă unul dintre cele mai îndelungat și intens ocupate situri arheologice din cuprinsul întregii Dobroge. A fost pe rând emporion elenistic, apoi strategie în regatul clientelar al tracilor odrysi, important centru militar și naval, comercial și religios în epoca romană și bizantină. În epoca Principatului aici își aflau sediul acei nautae universi Danuvii, pentru ca mai târziu, în vremea Dominatului, orașul cu martiri creștini să ajungă iarăși sediu de pedatură legionară, și centru episcopal în secolul al VI-lea p.Chr. Cronologia sa începe cu ipotetica întemeiere de către Lysimach și până în a doua jumătate a secolului al XI-lea p.Chr., sub Constantin IX (1042-1055), de când datează ultima monedă cunoscută la Cernavoda.

Conferința noastră va încerca să pună în evidență cele mai importante momente din istoria sitului și succesiunea celor trei incinte. În urma săpăturilor lui Pamfil Polonic din 1898-1899 și a unei sumare publicări a rezultatelor de către Grigore Tocilescu în 1903, Axiopolis a rămas prea puțin cunoscut vreme de mai bine de un secol.” Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș

Cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei, la Muzeul George Severeanu vor avea loc ghidaje gratuite în ziua de vineri, 14 iunie 2024. Specialiștii MMB vor oferi informații despre bogata colecție de antichități găzduită de muzeu și vor răspunde întrebărilor vizitatorilor despre arheologie, artefacte și antichitate.

Cea de-a XV-a ediție a evenimentului Zilele Europene ale Arheologiei (14-16 iunie 2024), este organizată de Ministerul Culturii din Franța în parteneriat cu L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP. Evenimentul este coordonat la nivel național de Institutul Național al Patrimoniului.

Preț bilet: 10 lei.

Achiziționarea biletului se face la standul muzeului, înaintea începerii conferinței.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments