De 30 de ani în prima duminică din luna iulie în România este sărbătorită Ziua Justiției. Astăzi, cu acest prilej mesajele mai-marilor din sistem nu au încetat să curgă, cu toții punând accentul pe independența magistraților.
„Închiderea MCV la 15 septembrie 2023 a confirmat standardul european la care a ajuns justiția din România și progresele înregistrate în lupta anti-corupție. Și am convingerea că viitorul raport pe justiție va arăta progresele și echilibrul din sistem.
În ultimele 12 luni a fost foarte important să evităm depopularea sistemului de resursa umană bine pregătită profesional.
Mulțumesc CSM dar și Legislativului și Executivului pentru cooperare! În acest moment, situația este stabilizată și în perspectivă avem soluțiile ca deficitul de resursă umană din sistem să fie depășit în câțiva ani”, a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de facebook.
Aceasta a enumerat câteva din realizările ultimului an, dar a venit și cu câteva anunțuri referitoare la investiții majore.
„Au fost înnoite sedii de instanțe, precum Judecătoriile de la Târgoviște, Slatina sau Costești (jud Argeș), Tribunalul Gorj sau Curtea de Apel Târgu Mureș.
Și urmează noi proiecte! Palatul de Justiție de la Cluj Napoca va fi cea mai mare investiție realizată de Ministerul Justiției în următorii ani, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro!
Cel mai important proiect este Cartierul pentru Justiție din București! O zonă abandonată și degradată se va transforma în cel mai mare proiect de regenerare urbană de după 1989, cu cele mai bune condiții pentru desfășurarea activității a 23 instituții judiciare!
Ministerul Justiției derulează cele mai mari proiecte pentru digitalizarea sistemului judiciar din ultimii 20 ani! Numai din fondurile alocate prin PNRR au fost semnate 25 de contracte cu o alocare de aprox. 159 milioane de euro!”, anunță cu emfază ministra Justiției.
De Ziua Justiției au venit cu mesaje încurajatoare atât Procurorul General, Alex Florența, cât și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Denisa Stănișor.
„Astăzi sărbătorim Ziua Justiției, o zi dedicată principiilor care stau la baza societății noastre și valorilor care trebuie să ne ghideze activitatea de apărători ai legii. Este un moment de reflecție, de reafirmare a angajamentelor noastre și de celebrare a rolului crucial pe care justiția îl joacă în viețile noastre.
Statul de drept este baza oricărei societăți democratice. Este fundamentul pe care se sprijină libertățile noastre și cadrul în care funcționează societatea modernă. Fără stat de drept nu poate exista democrație, nici o protecție eficientă a drepturilor omului și nici o garanție a dreptății. Statul de drept este garanția că oricine, indiferent de statutul sau poziția sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleași standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv și minoritatea de majoritate.Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv și minoritatea de majoritate.
Esențială pentru menținerea statului de drept este prezența unor instituții judiciare puternice și independente. O justiție independentă nu este un lux; este o necesitate. Aceasta servește drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere și protejând drepturile individuale. Fără independența reală a sistemului judiciar și a instituțiilor care îl compun nu poate exista o justiție corectă.
În acest cadru, procurorii joacă un rol esențial. Suntem administratorii interesului public, apărătorii justiției și protectorii societății. Datoria noastră este să aplicăm legea în mod corect și imparțial, să căutăm permanent adevărul și să ne asigurăm că justiția este în mod real făcută și percepută ca atare. Aceasta nu este doar o responsabilitate uriașă, ci și o provocare enormă. Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare caz pe care îl instrumentăm influențează în mod direct viețile oamenilor și structura societății noastre.
De aceea, avem nevoie de procurori nu doar bine pregătiți și buni cunoscători ai legii, ci și onești și curajoși. Avem nevoie de procurori care să înțeleagă încrederea profundă pe care societatea a învestit-o în ei, care să fie dispuși să susțină ceea ce este corect, chiar și în fața adversității. Doar o astfel de dedicare față de actul de justiție, reafirmată constant și fără nuanțe, este cea care poate câștiga respectul și încrederea publicului”, a transmis Procurorul General Alex Florența, prin intermediul unui comunicat.
„De trei decenii, încă din anul 1994, sărbătorim în prima duminică a lunii iulie Ziua Justiţiei, ca simbol al unităţii profesioniştilor dreptului. Evenimentul are menirea de a reaminti importanța și rolul unui act de justiție de calitate ca reper al societății democratice şi, totodată, reprezintă un bun moment de reflecţie asupra justiţiei aflate în slujba cetăţeanului… Într-o perioadă în care justiţia se află constant în prim plan, conduita profesională sau personală a magistraţilor fiind analizată în mod repetat în spaţiul public, iar hotărârile judecătoreşti pronunţate acceptate sau blamate de societate şi de mass media, este important să conştientizăm că independenţa justiţiei este în primul rând o garanţie a cetăţenilor că drepturile şi libertăţile fundamentale le sunt garantate şi respectate.
Însă independenţa justiţiei, ca valoare fundamentală a societăţii, atrage cu sine o foarte mare responsabilitate socială pentru cei care o înfăptuiesc şi obligaţia corpului profesional al magistraţilor de a acţiona la nivelul standardului acestei valori fundamentale. Dincolo de analiză, critică sau apreciere, este de datoria noastră a tuturor să contribuim cu onestitate, profesionalism şi dedicare la menţinerea echilibrului social şi la garantarea respectării legii, ca factor stabil şi fundament al credibilităţii justiţiei”, a scris pe pagina de facebook a CSM președinta instituției, judecătoarea Denisa Stănișor.