17.4 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
spot_img
DiverseZiua mondială a Alimentației, sărbătorită anual pe 16 octombrie

Ziua mondială a Alimentației, sărbătorită anual pe 16 octombrie

- Advertisement -

Principalul obiectiv al acestei zile este atragerea atenției asupra necesității de a reduce foametea și de a asigura un sistem alimentar global echitabil. Ziua mondială a Alimentației reunește, în acest context, guverne, organizații internaționale și societatea civilă pentru a discuta soluții durabile care să abordeze provocările actuale: insecuritatea alimentară, malnutriția, schimbările climatice și impactul lor asupra agriculturii, accesul la resurse alimentare.

Instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO – Food and Agriculture Organization) în anul 1979, în cadrul celei de-a XX-a Conferințe Generale această zi marchează importanța asigurării accesului la hrană sănătoasă, nutritivă și echilibrată pentru toți oamenii de pe planetă. Data de 16 octombrie marchează aniversarea fondării FAO.

Prin intermediul acestei zile se dorește evidențierea faptului că milioane de persoane de peste tot din lume nu își pot permite o dietă sănătoasă și nici nu au acces la mâncare cu adevărat nutritivă. 

Fiecare an aduce o nouă temă care subliniază prioritățile și problemele emergente. Tema din 2024, „O alimentație sigură astăzi, pentru un viitor sănătos”, va continua cu siguranță direcția de acces echitabil la hrană, aliniindu-se obiectivelor ONU.  Temele anterioare au subliniat nevoia urgentă de a transforma modul în care producem și distribuim alimentele, într-un mod care să fie prietenos cu mediul.

Unul dintre cele mai urgente subiecte în această zi este lipsa hranei zilnice la nivel global. Conform datelor FAO, aproximativ 820 de milioane de oameni suferă de foamete cronică în întreaga lume. Pe lângă foamete, malnutriția este o altă problemă majoră, afectând nu doar țările în curs de dezvoltare, ci și națiuni dezvoltate, unde obezitatea și bolile asociate alimentației dezechilibrate sunt în creștere.

Ziua mondială a Alimentației subliniază importanța unor sisteme care să producă hrană astfel încât să poată face față schimbărilor climatice și să asigure accesul la hrană pentru toți oamenii, indiferent de statutul lor economic.

Un alt aspect important al zilei este promovarea agriculturii durabile. Aceasta presupune utilizarea resurselor naturale într-un mod care să nu le epuizeze și să asigure protecția mediului pe termen lung. Tehnologiile moderne și inovațiile în agricultură joacă un rol crucial în creșterea producției alimentare și în reducerea impactului asupra mediului.

La nivel global, FAO și partenerii săi organizează campanii de educare și conștientizare pentru a încuraja oamenii să adopte obiceiuri alimentare sănătoase și să sprijine practicile agricole de durată.

Un alt aspect important care se discută în această zi este risipa, o problemă majoră care contribuie la insecuritatea alimentară. Se estimează că aproximativ 30% din produsele alimentare la nivel global sunt risipite, în timp ce milioane de oameni suferă de foamete.

Experții consideră că soluția cea mai simplă pentru a pune capăt foametei în lume este să nu mai risipim alimente. În urma sondajelor și verificărilor făcute, cele mai multe alimente risipite sunt legumele și cerealele, acestea fiind irosite în timpul producției, recoltării și în timpul depozitării post-recoltare. Se subliniază faptul că risipa de hrană crește nevoia de a produce mai multe alimente. 

Chiar dacă această zi aduce în prim-plan discuții de amploare la nivel mondialal, și noi putem face mici schimbări la nivel personal. Reducerea risipei de alimente, sprijinirea producătorilor locali, alegerea produselor alimentare și promovarea unui stil de viață sănătos sunt câteva moduri prin care fiecare dintre noi poate contribui la combaterea foametei și a insecurității alimentare.

Ziua mondială a Alimentației este un memento al responsabilității pe care o avem în a construi un viitor fără foamete și a asigura accesul la hrană pentru toți. În fața provocărilor legate de schimbările climatice și creșterea populației, este esențial să dezvoltăm soluții inovatoare și sustenabile pentru a ne asigura că fiecare persoană de pe planetă are acces la o alimentație adecvată.

- Advertisement -
Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE