23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
DiverseZiua Navigatorului – Sărbătoarea celor care străbat mările și oceanele lumii

Ziua Navigatorului – Sărbătoarea celor care străbat mările și oceanele lumii

Pe 25 iunie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Navigatorului, o ocazie de a recunoaște și celebra contribuțiile esențiale ale marinarilor din întreaga lume la comerțul internațional și economia globală.

Ziua a fost stabilită de Organizația Maritimă Internațională (IMO) pentru a aduce un omagiu celor care își petrec viața pe mare, asigurându-se că mărfurile sunt transportate eficient și în siguranță.

Decizia de a institui Ziua Navigatorului a fost luată în cadrul Conferinței Diplomatice a IMO, care a avut loc la Manila în 2010. În această conferință, s-a adoptat o rezoluție care recunoaște importanța vitală a navigatorilor și contribuțiile lor la comerțul global. Alegerea datei de 25 iunie nu a fost întâmplătoare; aceasta coincide cu data la care au fost adoptate Amendamentele din Manila la Convenția STCW (Standards of Training, Certification, and Watchkeeping for Seafarers), un set de standarde internaționale esențiale pentru formarea și certificarea marinarilor.

Secretarul General IMO, Arsenio Dominguez, a transmis următorul mesaj navigatorilor: „Dragi navigatori, fiți creativi, supravegheați și folosiți cu profesionalism și îndemânare echipamentele pe care le utilizați pentru a vă menține locul de muncă în siguranță și a ajunge cu bine la destinație. Spuneți-ne cum lucrați pentru a spori siguranța și securitatea maritimă, în comun cu protecția mediului marin. Spuneți-ne cum țineți pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice și al inovației pentru a rămâne în siguranță la bord.

Indirect, este o zi importantă importantă pentru noi toți. Prin sărbătorirea Zilei Navigatorului, avem ocazia să recunoaștem și să apreciem rolul esențial al marinarilor în viața noastră de zi cu zi.

Ziua Navigatorului este recunoscută de Națiunile Unite drept zi de sărbătoare. Această zi ar trebui să fie un memento pentru autorități și compani,i să își intensifice eforturile pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale navigatorilor și pentru a asigura respectarea drepturilor lor.

Navigatorii joacă un rol crucial în economia globală, transportând aproximativ 90% din mărfurile comerciale ale lumii. Ei se confruntă cu condiții de muncă dificile, inclusiv perioade lungi de separare de familiile lor, condiții meteorologice nefavorabile și riscuri de siguranță. Ziua Navigatorului oferă o oportunitate de a recunoaște aceste sacrificii și de a sublinia importanța protejării drepturilor și bunăstării lor.

Sărbătorirea Zilei Navigatorului implică o serie de evenimente și activități menite să crească conștientizarea și să onoreze munca navigatorilor. Organizațiile maritime și guvernele organizează ceremonii pentru a recunoaște contribuțiile marinarilor: discursuri, acordarea de premii și recunoaștere publică a marinarilor remarcabili.

IMO și alte organizații maritime lansează campanii de conștientizare pe rețelele sociale și în mass-media, încurajând publicul să aprecieze munca navigatorilor. Aceste campanii includ videoclipuri, articole și postări pe rețelele sociale care evidențiază poveștile de viață și experiențele marinarilor.

Recunoscută la nivel internațional pentru implicarea sa activă în apărarea și promovarea drepturilor fundamentale ale navigatorilor, Sindicatul Liber al Navigatorilor, o organizație reprezentativă a navigatorilor maritimi din România, a ales pentru campania din 2024 ca motto -ul „O călătorie în siguranță pe mare”

Ziua Navigatorului este mai mult decât o simplă sărbătoare; este o recunoaștere a curajului, dedicării și sacrificiilor făcute de cei care își petrec viața pe mare. Pe 25 iunie, să ne amintim de toți navigatorii care contribuie la bunăstarea noastră globală și să le mulțumim!

(sursă foto: pixabay)

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments