Ziua Nelson Mandela, sărbătorită anual pe 18 iulie, este ocazia globală de a onora viața și moștenirea fostului președinte sud-african Nelson Mandela, un simbol al luptei pentru libertate și dreptate socială. Această zi marchează nu doar data nașterii lui Mandela, dar și angajamentul internațional pentru a continua munca sa de a construi o lume mai bună.
În anul 2009, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 18 iulie drept Ziua Internațională Nelson Mandela, în semn de recunoaștere a contribuției sale remarcabile la lupta pentru drepturile omului, libertate și egalitate. Ziua de 18 iulie a fost aleasă pentru a comemora ziua de naștere a lui Nelson Mandela, născut în 1918.
Potrivit mesajului secretarului general al ONU, Antonio Guterres, tema Zilei internaţionale Nelson Mandela din 2024 este: combaterea sărăciei şi a inegalităţii este în mâinile noastre – combatting poverty and inequality is in our hands. Pagina dedicată de Naţiunile Unite Zilei internaţionale Nelson Mandela porneşte de la motto-ul “E uşor să dărâmi şi să distrugi. Eroii sunt cei care fac pace şi construiesc.” (“It is easy to break down and destroy. The heroes are those who make peace and build.”) – Nelson Mandela. (Agerpres)
Tema își propune să inspire oamenii să-și îmbunătățească comunitățile, să lupte împotriva sărăciei și inegalităților și să promoveze pacea și reconcilierea. În spiritul lui Mandela, oamenii sunt încurajați să se angajeze în activități care să aducă schimbări pozitive și să construiască o societate mai dreaptă și mai echitabilă.
Unul dintre aspectele centrale ale celebrării Zilei Nelson Mandela este angajamentul de a dedica 67 de minute din timpul nostru pentru a-i ajuta pe alții. Aceste 67 de minute simbolizează cei 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei pentru justiție socială – de la începuturile activității sale politice până la anii în care a devenit un lider mondial respectat. Participanții din întreaga lume sunt încurajați să-și aloce aceste minute pentru a face un act de caritate, de voluntariat sau orice altă activitate care poate aduce un impact pozitiv în comunitățile lor.
Nelson Rolihlahla Mandela, alintat cu numele de “Madiba”, s-a născut în satul Mvezo, în provincia Cape, Africa de Sud. Provenind dintr-o familie regală a tribului Thembu, Mandela a fost expus de timpuriu la tradițiile și problemele poporului său.
Mandela a studiat dreptul la Universitatea Fort Hare și la Universitatea Witwatersrand, unde a fost influențat de ideologiile naționaliste africane și de mișcările de eliberare. În 1944, s-a alăturat Congresului Național African (ANC), devenind rapid un lider proeminent în lupta împotriva apartheid-ului – un sistem brutal de segregare rasială instituit de guvernul sud-african.
În 1962, Mandela a fost arestat și condamnat la închisoare pe viață pentru activități subversive și sabotaj. A petrecut 27 de ani în închisoare, majoritatea timpului pe insula Robben. În ciuda condițiilor dure, Mandela a continuat să inspire și să motiveze mișcarea anti-apartheid atât în interiorul, cât și în afara Africii de Sud.
Eliberarea sa în 1990 a marcat începutul sfârșitului apartheid-ului. Mandela a jucat un rol crucial în negocierile care au dus la primele alegeri multirasiale din Africa de Sud în 1994, în urma cărora a devenit primul președinte negru al țării. Mandatul său a fost caracterizat de eforturi neobosite pentru reconciliere și construcția unei națiuni unitare.
Nelson Mandela a lăsat în urma sa o moștenire durabilă de luptă pentru dreptate socială și egalitate. Chiar și după retragerea sa din viața publică, el a continuat să promoveze pacea și drepturile omului prin fundația sa și alte inițiative globale. Mandela a trecut în neființă pe 5 decembrie 2013, dar moștenirea sa continuă să inspire milioane de oameni din întreaga lume.
Într-o lume marcată de inegalități și conflicte, valorile lui Mandela ne amintesc de importanța solidarității, a respectului pentru drepturile umane și a angajamentului de a construi o lume mai bună. Prin dedicarea a 67 de minute din timpul nostru pentru a ajuta pe alții, putem contribui la perpetuarea viziunii lui Mandela și la crearea unei societăți mai echitabile și mai pașnice.