18.2 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
Diverse1 octombrie – Ziua internațională a persoanelor vârstnice

1 octombrie – Ziua internațională a persoanelor vârstnice

Pe data de 1 octombrie este sărbătorită la nivel global Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Această zi specială a fost instituită în anul 1990 de către Organizația Națiunilor Unite, pentru a aduce un omagiu celor mai în vârstă membri ai societății și pentru a atrage atenția asupra provocărilor cu care seniorii lumii se confruntă.

Vârstnicii sunt păstrătorii tradițiilor, ai experienței de viață și ai înțelepciunii acumulate de-a lungul anilor. În multe culturi din întreaga lume, respectul pentru bătrâni este profund înrădăcinat, aceștia fiind considerați surse de sfaturi valoroase și modele pentru generațiile tinere. Ei sunt cei care au clădit societatea în care trăim astăzi, prin muncă, sacrificii și contribuții de-a lungul vieții lor.

Este un moment în care ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra rolului vital pe care persoanele vârstnice îl au în familie și în societate, dar mai ales ar trebui să ne gândim la nevoile și drepturile lor.

În afara rolului lor de mentori pentru cei tineri, persoanele vârstnice continuă să fie membri activi ai societății, fie prin activități de voluntariat, fie prin implicarea în proiecte culturale, educaționale și comunitare. Într-o lume în schimbare rapidă, legătura cu generațiile mai vechi poate oferi o perspectivă valoroasă asupra modului în care putem construi o societate mai empatică și mai solidară.

Un fenomen global semnificativ este îmbătrânirea populației, care a devenit o realitate în majoritatea țărilor. Conform statisticilor ONU, populația vârstnică este în continuă creștere: în 2020, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani a ajuns la aproximativ 1 miliard și se estimează că va depăși 2 miliarde până în 2050.

Această schimbare demografică aduce cu sine provocări pentru sistemele de sănătate, pensii și îngrijire socială, dar și oportunități. Persoanele în vârstă sunt o resursă esențială pentru societate și economie, având cunoștințe și abilități care pot contribui la dezvoltarea comunităților, atâta timp cât sunt sprijinite corespunzător.

Dar să nu uităm că deși ziua persoanelor vârstnice este o sărbătoare, e necesar să ne gândim și la situațiile și problemele cu care se confruntă mulți dintre cei din această categorie de vârstă. Printre cele mai comune provocări se numără:

Pe măsură ce îmbătrânesc, persoanele vârstnice sunt mai predispuse la boli cronice și la probleme de sănătate, precum diabetul, bolile cardiovasculare și demența. Accesul la servicii medicale de calitate devine esențial pentru a le asigura o viață demnă și confortabilă.

Mulți vârstnici, mai ales în societățile moderne, se confruntă cu izolarea socială. Pierderea partenerilor de viață, distanțarea de copii și prieteni și limitările fizice pot duce la singurătate și depresie. În special în orașe, persoanele în vârstă pot deveni invizibile pentru semeni, fapt care le afectează starea de bine.

Aspecte de care, măcar de acum înainte ar trebui să ținem cont, sunt sunt discriminarea și stereotipurile legate de vârstă: Așa-numitul „ageism” (discriminarea pe bază de vârstă) rămâne o problemă serioasă. Persoanele vârstnice se confruntă adesea cu prejudecăți și lipsa de oportunități, fie în angajare, fie în viața socială, fiind uneori percepute ca „depășite” sau incapabile să se adapteze noilor tehnologii.

În multe țări pensiile și ajutoarele sociale sunt insuficiente pentru a le oferi persoanelor vârstnice un trai decent. Securitatea financiară rămâne, din păcate, doar un vis, iar sărăcia este o realitate tristă pentru mulți dintre cei care nu au resurse financiare suficiente pentru a se întreține la bătrânețe.

Astfel, instituirea zilei internaționale a persoanelor vârstnice are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra nevoilor și drepturilor vârstnicilor, dar și asupra importanței contribuției lor în societate. În fiecare an, evenimentul este dedicat unei teme specifice. De exemplu, în 2023, tema a fost “Reziliența și contribuția persoanelor vârstnice în fața provocărilor globale”.

În 2024, această zi este sărbătorită având drept temă „Îmbătrânirea cu demnitate: importanţa consolidării sistemelor de îngrijire şi sprijin pentru persoanele în vârstă din întreaga lume”.

Protejarea drepturilor persoanelor vârstnice este esențială și e necesar să ne asigurăm că vârstnicii se bucură de drepturi egale, că nu sunt marginalizați sau excluși din viața socială și economică. Ei trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, la sprijin social și la oportunități de participare activă în comunitate.

Prejudecățile legate de vârstă sunt încă foarte răspândite, iar ziua de azi oferă ocazia de a combate acest fenomen. Este important să ne amintim că fiecare etapă a vieții are valoare și că seniorii pot să contribuie semnificativ la societate.

Conceptul de îmbătrânire activă încurajează persoanele în vârstă să își mențină un stil de viață sănătos, să participe la activități sociale și să fie implicate în activități sociale. Înaintarea în vârstă nu trebuie să fie percepută ca o retragere din viața publică, ci ca o etapă în care oamenii pot să-și redescopere pasiuni și să se dedice noilor proiecte.

Fiecare dintre noi poate contribui la sprijinirea seniorilor, fie că este vorba despre bunici, părinți, vecini. Empatia și atenția acordată le pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Implicarea în programe de voluntariat, fie prin oferirea de sprijin la domiciliu, fie prin activități organizate, poate avea un impact pozitiv. Mulți vârstnici apreciază timpul petrecut cu tinerii sau participarea la evenimente sociale. Susținerea persoanelor vârstnice prin crearea unui mediu în care să fie tratați cu demnitate și respect, este esențială.

Respectul, recunoașterea și sprijinul pentru persoanele vârstnice sunt esențiale, căci fiecare etapă a vieții ar trebui să fie valorizată. Prin implicarea noastră activă în viața și bunăstarea lor, putem construi o lume mai empatică și mai solidară, unde cei în vârstă sunt tratați cu demnitatea și respectul pe care le merită.

sursă foto: pixabay.com

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE