19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024
spot_img
Diverse13 septembrie- -Ziua pompierilor în România

13 septembrie- -Ziua pompierilor în România

Ziua pompierilor este sărbătorită în România pe 13 septembrie și este dedicată eroismului, curajului și sacrificiului pompierilor, care își pun viața în pericol pentru a salva oameni și bunuri din situații critice. Această zi a fost aleasă în memoria Bătăliei de la Dealul Spirii, din 13 septembrie 1848, când pompierii conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu au luptat eroic împotriva trupelor otomane, apărând Revoluția de la 1848.

Data de 13 septembrie omagiază sacrificiul pompierilor bucureșteni în bătălia de la Dealul Spirii. Astăzi, pompierii aniversează 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, care a avut loc în 1848 la București între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată al Imperiului Otoman. Această luptă a fost un act de eroism simbolic în contextul Revoluției pașoptiste. Deși trupele otomane erau mult mai numeroase și mai bine echipate, pompierii au luptat cu determinare, demonstrând nu doar curaj, ci și dragoste de patrie, spun istoricii.

În onoarea acestui moment istoric, Ziua pompierilor a fost stabilită prin Decretul nr. 157 din 1953, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an în România pentru a recunoaște și a celebra devotamentul și sacrificiul pompierilor.

13 septembrie 1848/Dealul Spirii – Bătălia pompierilor cu oștirea otomană.

Pompierii reprezintă una dintre cele mai respectate și apreciate profesii din întreaga lume datorită rolului lor vital în protejarea vieții și a bunurilor oamenilor. În România pompierii sunt organizați în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care coordonează atât intervențiile în caz de incendii, cât și în alte situații de urgență, cum ar fi inundațiile, accidentele rutiere, cutremurele sau alte dezastre naturale.

Pompierii nu se limitează doar la stingerea incendiilor, ci se luptă cu tragediile. Sunt pregătiți să intervină în cazul în care este nevoie să salveze persoane în situații periculoase (accidente, blocări în locuințe, descarcerări în urma accidentelor rutiere grave, alunecări de teren, inundații și alte situații în care ei salvează vieți. 

De Ziua pompierilor, în toată țara au loc ceremonii și evenimente care omagiază eforturile și sacrificiile pompierilor români. Se fac parade în principalele orașe din țară, unde se prezintă echipamentele de intervenție și tehnica modernă folosită în misiunile lor. Tot azi, pompierii organizează demonstrații și simulări ale intervențiilor în caz de incendii, accidente sau alte situații de urgență. Acestea au scopul de a educa publicul și de a arăta abilitățile și rapiditatea de reacție a pompierilor.

Sursă foto: igsu.ro

În multe unități de pompieri, sunt organizate zile ale porților deschise, în care publicul poate vizita stațiile de pompieri și poate afla mai multe despre activitatea lor,  află informații despre măsurile de siguranță împotriva incendiilor.

Pompierii care s-au remarcat prin acte de eroism sau printr-un devotament deosebit față de profesia lor sunt premiați și recunoscuți oficial în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia acestei zile.

Sursă foto: igsu.ro

Pentru mulți, pompierii sunt eroii din viața de zi cu zi. Ei intervin rapid și eficient în situații de urgență și sunt adesea expuși la pericole majore, cum ar fi flăcări puternice, explozii sau clădiri în colaps. În ciuda riscurilor, pompierii aleg această profesie din dorința de a ajuta oamenii și de a salva vieți.

Pe 13 septembrie România ar trebui să își amintească, nu doar de un moment istoric de eroism, ci și importanța vitală a pompierilor în societate, simbolul curajului, devotamentului și spiritului de sacrificiu.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE