Președintele României, Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 19 septembrie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Ultimele evenimente legate de dronele rusești pe care avioanele noastre F 16 se mulțumesc să le monitorizeze și să le escorteze practic până când acestea ies din spațiul nostru aerian l-au determinat pe președintele Iohannis să iasă din amorțeală. Acesta a convocat o ședință de urgență a CSAT pentru data de 19 septembrie.
Conform comunicatului oficial, pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:
- Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
- Oportunități oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. Asigurarea ireversibilității parcursului european: oportunități și provocări;
- Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună;
- Planul de înzestrare a Armatei României 2025-2034.
Cu siguranță principalul subiect al ședinței CSAT îl va constitui problema dronelor rusești care intră în spațiul aerian al țării noastre. În acest context se pune problema doborârii dronelor rusești chiar și în afara spațiului nostru aerian, deasupra Ucrainei. Această intervenție este cerută insistent de către americani, iar până acum doar polonezii au răspuns pozitiv.
Apar însă și alte probleme, legate tot de războiul ce are loc la granițele noastre. Este vorba în primul rând de autorizarea de către americani a folosirii armelor cu rază mare de acțiune de către ucraineni. Acest anunț a provocat deja reacții dure din partea Federației Ruse, care amenință că va lovi cu un dispozitiv nuclear pe teritoriul unui stat membru NATO, dar fără intenția de a provoca un război nuclear.
Tot pe ordinea de zi a ședinței CSAT din data de 19 septembrie apare și problema susținerii Republicii Moldova, atât în parcursul său de integrare europeană, dar și de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
Ultimul subiect trecut pe ordinea de zi a ședinței CSAT îl reprezintă planul de înzestrare a Armatei. După ce România a decis să doneze un sistem Patriot Ucrainei, acesta trebuie înlocuit de urgență. În plus România a semnat deja mai multe contracte prin care vor fi achiziționate 54 de tancuri Abrams și 300 de tancuri de producție sud-coreeană K2 Panther.
M.Ap.N. are în derulare numai pentru acest an 15 noi programe de achiziții militare, care se referă de la procurarea de sisteme satelitare de telecomunicații până la sisteme de rachete antiaeriene, care ar fi extrem de utile ținând cont de numărul tot mai mare de drone rusești care intră în spațiul nostru aerian.