Ziua bunătății spontane este sărbătorită la inițiativa organizațiilor internaționale de caritate, care au inițiat această acțiune pentru a solidariza oamenii, indiferent de apartenența națională sau convingerile religioase. Ziua Bunătății Spontane crește în popularitate de la an la an, sărbătorită de indivizi, grupuri și organizații, și se regăsește inclusiv în parabola bunului samaritean.
Ziua Bunătății Spontane a luat naștere dintr-un vis simplu, dar puternic, al unui tânăr din Noua Zeelandă. Iată povestea din spatele acestei zile speciale: Josh de Jong, un tânăr student la medicină, aflându-se într-un blocaj de trafic, a observat cum șoferii din jurul său erau tensionați și iritați, moment în care a început să viseze la o lume în care oamenii să fie mai buni unii cu alții, să ofere ajutor fără a aștepta răsplată și să facă gesturi de bunătate spontană.
Inspirat de această viziune, tânărul a inițiat Ziua Bunătății Spontane. A ales data de 17 februarie pentru că era o zi obișnuită, fără nicio semnificație specială, și a dorit să transforme această zi într-o ocazie de a celebra și promova bunătatea spontană.
Filosofia din spatele acestei zile este simplă: să facem fapte bune fără a aștepta nimic în schimb. Gesturile mici pot avea un impact semnificativ asupra vieții celor din jur.
Ziua Bunătății Spontanea fost aplaudată și a devenit populară în întreaga lume, inspirând oamenii să fie mai conștienți de nevoile celor din jur și să acționeze în mod altruist.
Putem alege să fim mai buni cu fiecare zi care trece, A fi o persoană mai bună nu necesită schimbări majore sau gesturi grandioase. De multe ori, mici acțiuni zilnice pot face o diferență semnificativă.
Iată câteva sfaturi pentru a ne îmbunătăți viața și a aduce bunătate în jurul nostru:
Zâmbiți, spuneți „mulțumesc” și „te rog”, ascultați cu atenție și tratați pe toată lumea cu respect. Gesturile mici de politețe pot schimba atmosfera într-un mod pozitiv.
Oferiți o mână de ajutor unui coleg, unui vecin sau unui străin. Fie că este vorba de a-I ajuta cu sacoșele de cumpărături sau a oferi o vorbă bună, gesturile mici contează.
Încercați să înțelegeți sentimentele și perspectivele celor din jur. Empatia ne ajută să fim mai înțelegători și să construim relații mai bune.
Reflectați asupra lucrurilor bune din viața voastră și exprimați-vă recunoștința. Un simplu „mulțumesc” poate face minuni.
Reciclează, economisește energie, plantează un copac sau curăță un parc. Fiecare gest mic pentru mediu contează.
Citiți, învățați lucruri noi, ascultați podcast-uri sau urmăriți documentare. Cunoașterea ne face să fim mai buni și mai înțelepți.
Iertați pe cei care v-au greșit și eliberați-vă de resentimente. Iertarea nu este pentru ei, ci pentru voi înșivă.
Cuvintele au putere. Alegeți-le cu grijă și evitați să răniți pe cineva prin ele. Se spune că o faptă rea se mai poate îndrepta printr-o faptă bună, dar o vorbă rea nu se îndreaptă prin nimic.
În loc să vă pierdeți în gânduri despre trecut sau viitor, bucurați-vă de momentul prezent. Fiți atenți la ce se întâmplă în jurul vostru.
Nu uitați să aveți grijă de voi. Odihniți-vă, hrăniți-vă sufletul și îngrijiți-vă sănătatea mentală. Primii de care trebuie să avem grijă pentru a putea să răsfrângem bunătatea asupra celorlalți suntem noi înșine. În cele din urmă, bunătatea nu este doar despre a face bine altora, ci și despre a vă îmbunătăți propria viață.
Bunătatea, această virtute nobilă, străbate timpul și culturile, rămânând călăuză și lumină în inimile oamenilor. De-a lungul istoriei, mari gânditori, poeți și filosofi au reflectat asupra ei, lăsându-ne cuvinte înțelepte care ne încurajează să fim mai buni și să cultivăm această calitate.
Mark Twain spunea că „bunătatea este limbajul pe care cel surd îl poate auzi și cel orb îl poate vedea”.
Maica Teresa ne amintește că „ceea ce facem este doar o picătură dintr-un ocean, dar fără acea picătură, oceanul ar fi mai mic”.
Dar cea mai importantă lecție despre bunătate, cunoscută drept pilda bunului samaritean, ne este descrisă în Biblie.
În timp ce Iisus se află încă în apropiere de Ierusalim, câţiva iudei vin la el. Unii vor să înveţe de la Isus, iar alţii, să-l pună la încercare. Unul dintre ei, care este un bun cunoscător al Legii, îl întreabă: „Învăţătorule, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?”
„Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon şi a căzut între nişte tâlhari, care l-au dezbrăcat, l-au bătut şi au plecat, lăsându-l pe jumătate mort. Din întâmplare, pe drumul acela cobora un preot, dar, când l-a văzut, a trecut pe cealaltă parte. La fel, şi un levit, când a ajuns în locul acela şi l-a văzut, a trecut pe cealaltă parte. Dar un samaritean care mergea pe drum a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă” (Luca 10:30-33).
Spunând o parabolă simplă, cu detalii pe care ascultătorii săi le-au putut înţelege uşor, Iisus a răspuns clar la întrebarea: „Cine este aproapele meu?”. Cel care se dovedeşte cu adevărat aproapele cuiva este cel care manifestă iubire şi bunătate, aşa cum îndeamnă Scripturile.
Cum l-a ajutat samariteanul pe iudeul rănit? Isus spune în continuare: „S-a apropiat de el şi i-a legat rănile, turnând pe ele ulei şi vin. Apoi l-a urcat pe animalul său, l-a dus la un han şi l-a îngrijit. A doua zi a scos doi dinari, i-a dat hangiului şi i-a zis: «Îngrijeşte-l, iar orice vei cheltui în plus îţi voi plăti când mă voi întoarce»”
„Care dintre aceştia trei ţi se pare că s-a dovedit aproapele celui care căzuse între tâlhari?”, întreabă Iisus. Poate că bărbatul nu este deloc încântat să răspundă că samariteanul s-a dovedit aproapele acelui om, de aceea spune: „Cel care s-a îndurat de el”. Apoi, Iisus subliniază lecţia care se desprinde din parabola sa, dând următorul îndemn: „Du-te şi fă şi tu la fel” (Luca 10:36-37).
Bunătatea nu este doar o virtute, ci și o alegere. Fiecare gest de bunătate pe care îl facem poate schimba lumea într-un mod mic sau mare. La final de zi, când punem capul pe pernă, tot ce contează este să avem inima impacată și mintea liniștită. Ambele stări se datorează atitudinii noastre față de situațiile pe care le întâmpinăm pe parcursul zilei, oamenilor pe care îi avem în preajmă și faptelor pe care le săvârșim.
Așadar, să sărbătorim această zi prin fapte bune, să cultivăm bunătatea în sufletele noastre, să o împărtășim cu cei din jur și să perpetuăm lanțul bunătății!