29.5 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024
spot_img
Diverse19 August – Ziua Mondială a Umanității

19 August – Ziua Mondială a Umanității

Ziua Mondială a Umanității este sărbătorită în fiecare an pe 19 august și reprezintă un moment de reflecție asupra valorilor fundamentale care ne definesc ca oameni: solidaritatea, compasiunea și ajutorul reciproc. Această zi este dedicată omagierii lucrătorilor umanitari din întreaga lume, care își riscă viața pentru a aduce ajutor celor afectați de crize, conflicte și dezastre naturale.

Ziua Mondială a Umanității a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în decembrie 2008, în semn de recunoaștere a sacrificiilor și eforturillor celor implicați în asistență umanitară. Este marcată din 2009, iar data de 19 august a fost aleasă pentru a comemora atacul terorist asupra sediului ONU din Bagdad, Irak, în 2003, în care și-au pierdut viața 22 de oameni, inclusiv Sergio Vieira de Mello, reprezentantul special al ONU în Irak.

În fiecare an, Ziua Mondială a Umanității are o temă specifică. Tematica variază, de la promovarea drepturilor femeilor și copiilor afectați de conflicte, la sublinierea necesității de a proteja lucrătorii umanitari în zonele de război. Tema anului 2024 este Acționează pentru umanitate!

Această zi ne amintește de importanța asistenței umanitare și a solidarității globale, subliniind necesitatea de a proteja civilii și lucrătorii umanitari în zonele de conflict. De asemenea, este o oportunitate de a recunoaște munca neobosită a organizațiilor umanitare și a voluntarilor care luptă împotriva suferinței și a nedreptății.

În ciuda legilor internaționale universal acceptate care reglementează desfășurarea conflictelor armate și limitează impactul acestuia, încălcările acestor legi continuă neașteptate, necontestate și necontrolate. Și în timp ce civilii, inclusiv lucrătorii umanitari, plătesc prețul final, vinovații continuă să se sustragă justiției.

Acest eșec al celor de la putere nu poate fi lăsat să continue. Atacurile împotriva lucrătorilor umanitari și a activelor umanitare trebuie să înceteze. Atacurile asupra civililor și asupra infrastructurii civile trebuie să înceteze.

În această Zi Mondială a Asistenței Umanitare, cerem încetarea acestor încălcări și a impunității cu care sunt comise. Este timpul ca cei de la putere să pună capăt impunității și #ActForHumanity,spune worldhumanitarianday.org

Oamenii implicați în furnizarea de asistență umanitară se confruntă cu numeroase provocări, inclusiv riscuri pentru propria lor siguranță. În multe cazuri, aceștia activează în zone de conflict sau în regiuni devastate de dezastre naturale, unde accesul este dificil și pericolele sunt iminente. În zonele de război sau instabilitate politică, ei pot deveni ținte ale atacurilor. Conflictele armate, violențele și ambuscadele sunt doar câteva dintre pericolele la care sunt expuși.

În multe situații, resursele disponibile pentru ajutor umanitar sunt insuficiente pentru a face față nevoilor imense. Aceasta duce la decizii dificile privind alocarea resurselor și la eforturi pentru a maximiza impactul ajutorului acordat. Accesul la populațiile afectate poate fi îngreunat uneori de restricții politice, geografice sau de securitate. Lucrătorii umanitari trebuie să navigheze printr-o serie de provocări pentru a ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE