14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
StiriIntern2024, anul revendicărilor salariale. Polițiștii amenință cu greva generală dacă nu le...

2024, anul revendicărilor salariale. Polițiștii amenință cu greva generală dacă nu le sunt mărite lefurile

După poștași și personalul medical, iată că și polițiștii amenință că vor intra în grevă. Aceștia solicită o mărire cu 30 de procente a salariilor și actualizarea în plată a normei de hrană pentru toţi angajaţii MAI.

Polițiștii speră să găsească înțelegere la premierul Marcel Ciolacu

În plin an electoral Guvernul trebuie să facă față unei avalanșe de revendicări salariale. Poștașii, personalul din sănătate, angajații din primării și, mai nou, polițiștii, cu toții solicită să le fie mărite lefurile, aducând ca argument costurile tot mai mari ale alimentelor și serviciilor.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) anunță că a fost făcut primul pas către greva generală, după ce a notificat, conform Legii dialogului social, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Muncii, cu privire la un set de revendicări ale personalului contractual din MAI.

Principalele solicitări se referă la majorarea cu 30% a salariului de bază şi actualizarea normei de hrană pentru toţi angajaţii MAI.

„Am atras atenția, încă o dată, asupra gravelor probleme, în special de natură financiară, care afectează, de ani buni, această categorie de angajați din MAI/SAOPSN, ale căror salarii, în cea mai mare parte, sunt aproape de limita subzistenței sociale.

În acest mod, parcurgem primul pas prevăzut de lege, respectiv negocierea revendicărilor, iar dacă rezultatul va fi unul nesatisfăcător, mergem mai departe, declanșând conflictul colectiv de muncă și, funcție de poziționarea Guvernului, vom iniția procedura legală pentru declanșarea grevei generale a personalului contractual din Ministerul Afacerilor Interne”, au anunțat reprezentanții SNPPC.

„Efectele unei eventuale greve generale și termenul de aplicare a acestei măsuri sindicale extreme nu pot fi cuantificate foarte precis, dar un lucru este sigur: activitatea în toate structurile centrale și teritoriale ale MAI va fi extrem de  îngreunată și foarte dificil de desfășurat fără implicarea profesională a colegilor noștri, personalul contractual”, mai spun sindicaliștii.

În afara revendicărilor salariale, cei de la SNPPC solicită și includerea personalului contractual la toate drepturile prevăzute în HG nr 1198/ 2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, inclusiv decontarea transportului pentru concediul de odihnă, acordarea sporului de vechime/fidelitate/gradaţie în funcţie de numărul efectiv al anilor lucraţi de fiecare angajat, dar și acordarea condiţiilor de muncă “deosebite” întregului personal contractual.

O altă revendicare se referă la actualizarea în plată a normei de hrană pentru toţi angajaţii MAI şi actualizarea în plată a sporurilor şi indemnizaţiilor financiare la nivelul salariilor actuale pentru toţi angajaţii din MAI.

Conducerea SNPPC a anunțat că așteaptă un răspuns pozitiv din partea Executivului până pe data de 29 aprilie.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments