16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
Diverse26 septembrie – Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

26 septembrie – Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare

Instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2013, această zi își propune să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă armele nucleare și să promoveze eforturile de a atinge un obiectiv global: eliminarea totală a acestor arme de distrugere în masă.

Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este macată anual pe 26 septembrie, fiind un moment de analiză și acțiune pentru pacea și securitatea globală. În decembrie 2013, Adunarea Generală a ONU declarat această zi internaţională în rezoluţia 68/32, ca urmare a reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale privind dezarmarea nucleară, organizată la 26 septembrie 2013, la New York.

Armele nucleare sunt considerate una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității, având un potențial distructiv uriaș. De la bombardamentele asupra Hiroshimei și Nagasaki în 1945, comunitatea internațională a devenit tot mai conștientă de pericolele asociate cu proliferarea nucleară.

(sursă foto: pixabay)

Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare este o oportunitate de a reînnoi angajamentele pentru un viitor fără arme nucleare. Deși există numeroase provocări, obiectivul rămâne clar: eliminarea totală a armelor nucleare este singura cale de a asigura o pace durabilă și de a proteja generațiile viitoare de catastrofele nucleare. Comunitatea globală este invitată să colaboreze în promovarea acestui deziderat, astfel încât armele nucleare să devină o relicvă a trecutului.

De-a lungul decadelor, diverse tratate internaționale, precum Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), au avut ca scop limitarea răspândirii armelor nucleare și promovarea dezarmării. Cu toate acestea, aproximativ 13.000 de arme nucleare rămân active în arsenalele mondiale, majoritatea fiind deținute de câteva puteri nucleare.

Această zi are scopul de a reaminti comunității internaționale și publicului larg despre riscurile existenței armelor nucleare, inclusiv consecințele devastatoare pe care le-ar avea un eventual conflict nuclear asupra umanității și mediului.

Eliminarea armelor nucleare este un obiectiv central al securității internaționale. Națiunile Unite susțin că dezarmarea totală este singura modalitate de a garanta că armele nucleare nu vor fi folosite niciodată din greșeală sau intenționat.

Ziua subliniază importanța tratatelor care reglementează dezarmarea nucleară, precum Tratatul de Neproliferare Nucleară și Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare (adoptat în 2017), care interzice utilizarea și dezvoltarea armelor nucleare.

Organizațiile neguvernamentale, precum Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017, joacă un rol crucial în mobilizarea opiniei publice și presiunea asupra guvernelor pentru a avansa spre dezarmare totală.

Deși au fost înregistrate unele progrese și numărul de arme nucleare față de perioada Războiului Rece a fost redus, provocările rămân semnificative. Relațiile tensionate între puterile nucleare, lipsa de încredere reciprocă și dezvoltarea de noi tehnologii militare complică eforturile de dezarmare.

De exemplu, în ultimii ani, s-a observat o creștere a investițiilor în modernizarea arsenalelor nucleare. Mai mult, încă există țări care continuă să dezvolte programe nucleare, sfidând rezoluțiile internaționale.

În contextul în care pe 26 septembrie Adunarea Generală a ONU marchează, pentru al zecelea an consecutiv, Ziua internaţională pentru eliminarea totală a armelor nucleare, ambasadorul Cornel Feruţă susţine că “proferarea de ameninţări nucleare, o constantă a retoricii Federaţiei Ruse de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, este inacceptabilă din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, în contradicţie cu linia agreată şi promovată de cele cinci state posesoare de arme nucleare recunoscute de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (NPT) – un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”. Ambasadorul României la ONU afirmă că s-a ajuns în prezent “într-un punct de inflexiune în care, cu atât mai mult, retorica şi acţiunile nucleare iresponsabile trebuie să înceteze”, citat de financialintelligence.ro

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE