20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
Diverse5 Iunie 1973. 51 de ani de la succesul lui Ilie...

5 Iunie 1973. 51 de ani de la succesul lui Ilie Năstase la „Roland Garros”

Pe 5 iunie 1973 Ilie Năstase scria una dintre paginile unice din istoria sportului românesc, reușind să câștige turneul de tenis de la Roland Garros, unul dintre cele patru de Grand Slam din tenisul mondial.

Acum exact 51 de ani, Ilie Năstase, cel mai bun tenisman român din istorie, câștiga unul dintre cele mai râvnite trofee de Grand Slam din lumea tenisului mondial!

Astfel, Năstase ajunsese în 1973 în finala de simplu de la Roland Garros, avându-l ca adversar pe croatul Nikola Pilić (acesta reprezentând Iugoslavia la acea vreme). Meciul dintre cei doi a început duminica, pe 3 iunie, și s-a terminat marțea, pe 5 iunie, cu românul învingător. Scorul acelei finale, memorabile de altfel, a fost de 6-3, 6-3, 6-0.

Totodată, „Roland Garrosul” din 1973 a fost unul perfect pentru Ilie Năstase, acesta câștigând turneul fără să piardă vreun set, lucru reușit ulterior doar de către suedezul Björn Borg și de către spaniolul Rafael Nadal.

Fiind considerat unul dintre cei mai spectaculoși jucători de tenis din istorie, Ilie Năstase are un palmares impresionant, cu șapte titluri de Grand Slam câștigate, dintre care două la simplu, trei la dublu și două la dublu mixt. Totodată, românul mai are la activ încă șase finale de Grand Slam jucate.

Pentru isprava sa, Năstase a încasat de la organizatori 70.000 de franci francezi, adică aproximativ 12.000 de dolari americani.

La 51 de ani distanță de acel moment, câștigătorul de la „Roland Garros” pleacă acasă în prezent cu 2,2 milioane de euro, adică de aproape 200 de ori mai mult.

Năstase avea 26 de ani când a cucerit titlul la Roland Garros, unde mai jucase finala cu doi ani înainte, pierdută în fața cehului Jan Kodes. În 1973 el a pierdut și finala de dublu, când a făcut pereche cu americanul Jimmy Connors.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments