2.8 C
București
joi, 12 decembrie, 2024
spot_img
StiriLifestyleCum să te protejezi de insolație, caniculă și de deshidratare

Cum să te protejezi de insolație, caniculă și de deshidratare

Vara a sosit și a adus cu ea zile lungi și însorite, perfecte pentru a petrece timp în aer liber. Însă, dacă nu ești precaut, temperaturile ridicate îți pot pune în pericol sănătatea. Dacă știi câteva trucuri, vei putea suporta mai ușor zilele călduroase. Iată cum să te protejezi de insolație, caniculă și de deshidratare!

Hidratarea, cea mai importantă

Hidratarea este esențială pentru a ajuta organismul să funcționeze optim, mai ales în zilele calde. Bea suficientă apă pe parcursul zilei, chiar dacă nu te simți sete. Alege apa plată, la temperatura camerei, niciodată rece, ceaiurile neîndulcite sau sucurile naturale de fructe. Evită băuturile alcoolice și carbogazoase, care pot accentua deshidratarea.

Protecția solară, scut împotriva razelor periculoase

Expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri solare, insolație și chiar cancer de piele. Folosește o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare, aplicată generos pe toate zonele expuse ale pielii, cu cel puțin 15 minute înainte de a te expune la soare. Reaplică crema la fiecare două ore, sau mai des dacă transpiri sau stai în apă. Alege ochelari de soare cu protecție UV și o pălărie pentru a-ți proteja ochii și capul.

Evită expunerea prelungită la soare

Limitează expunerea la soare în intervalul orar 10:00 – 16:00, dacă ai posibilitatea, deoarece în acest interval orar radiațiile UV sunt cele mai puternice. Alege orele dimineții sau seara pentru activitățile în aer liber.

Poartă haine lejere și în culori deschise

Hainele din materiale naturale, precum bumbacul, vâscoza sau inul, permit pielii să respire și te mențin răcoros. Alege culori deschise, care reflectă lumina soarelui și reduc absorbția căldurii.

Consumă alimente bogate în apă și electroliți

Include în dieta ta fructe și legume proaspete, bogate în apă și electroliți, care ajută la menținerea echilibrului hidric al organismului. Alege banane, pepeni, castraveți, roșii și salate verzi.

Fii atent la semnele de insolație și de caniculă

Simptomele insolației includ amețeli, greață, vărsături, febră, dureri de cap, confuzie și pierderea cunoștinței. Semnele caniculei includ oboseală excesivă, slăbiciune musculară, crampe musculare, palpitații și dificultăți de respirație.

Sfaturi suplimentare

Fă dușuri sau băi răcoroase frecvent, pe parcursul întregii zile.

Nu lăsa niciodată copiii sau animalele de companie nesupravegheate în mașină, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Fii atent la semnele de deshidratare, cum ar fi gura uscată, setea excesivă, oboseala, urinarea rară și urina închisă la culoare.

Apelează imediat la 112 dacă dumneavoastră sau cineva cunoscut are simptome de insolație sau caniculă.

Urmând aceste sfaturi simple, te poți bucura de o vară sigură și plăcută, și vei evita, în același timp, riscurile asociate cu temperaturile ridicate. Ai grijă de tine și de cei dragi, fii atenți la semnele organismului și ia măsurile necesare pentru a te proteja de insolație, caniculă și de deshidratare.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE