9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personala5 semnale de alarmă care indică nevoia de control

5 semnale de alarmă care indică nevoia de control

Schimbarea înseamnă nou, iar noul vine, de multe ori, însoțit de frici, precum cea de a pierde controlul. Atunci când simțim că nu mai avem reperele cu care eram obișnuiți, putem să simțim anxietate, teamă, “să nu avem de ce să ne agățăm”, să ne simțim vulnerabili tocmai pentru că lipsește acel sentiment de cunoscut și de confort.

Și tocmai pentru că schimbarea face parte din firescul vieții, iar rezistența la schimbare ne face să stagnăm și uite-așa apar și suferințele – pentru a ne bucura de libertate în viața noastră și pentru a ne deschide față de tot ceea ce primim (chiar dacă nu este ce ne-am dorit), un pas important este să identificăm cât de accentuată este nevoia de control.

Atunci când vorbim despre nevoia de control în viața personală, lucrurile sunt mai complexe.

În acest caz nevoia de control nu se rezumă doar la a controla propriile acțiuni, ci merge mai departe în nevoia de a-i controla și pe cei din jur – partenerul de cuplu, colegii de muncă, asociații, prietenii, copiii, etc.

“Controlul apare atunci când depui foarte multe eforturi ca “totul” să fie cum crezi tu că este bine (pentru ține și pentru ceilalți)” – ne spune Claudia Jimeno specialist în dezvoltare personală și creștere spirituală.

Care sunt semnele prin care ne putem da seama că avem nevoia permanentă de a controla?

YouTube player

Iată 5 dintre aceste semnale de alarmă care indică o nevoie de control exagerată:

  1. Persoanele care simt nevoia de a controla totul pur și simplu “Explodează” atunci când lucrurile nu ies așa cum și-au dorit, când altcineva nu face ceea ce vor și spun ele sau când apar situații neprevăzute / neplanificate
  2. Emoțiile negative, precum nesiguranța, furia, gelozia, invidia, etc sunt declanșate de o pierdere sau o lipsă de control.
  3. Un mod subtil de manifestare a nevoii de control este căutarea atenției mai mult decât în mod obișnuit.
  4. Amenințarea cu ultimatumuri, încercarea de a umili atunci când lucrurile nu merg în direcția dorită sau chiar ironia, ca formă subtilă ce stă la baza criticii, de asemenea, sunt forme prin care se manifestă o persoană care are nevoia de a deține controlul.
  5. Dorința de a te asigura constant că cei dragi ție sunt bine este, de asemenea, o formă de manifestare a controlului.

Persoanele cu o  nevoie de control exagerată au convingerea că sunt singurele capabile să cunoască adevărul. De asemenea, consideră că singurul mod de a se asigura că totul va fi ok este să se implice personal în fiecare detaliu.

În aceste dinamici, oamenii devin repede obsedați de dorința de a avea mereu situația sub control, dar și de a avea întotdeauna dreptate.

Așa cum spunea și Jacques Salomé psihosociolog, pedagog, formator, conferențiar, scriitor, poet francez și creatorul Metodei ESPERE:

“Uneori va trebui să renunţăm la situaţii stabile, la convingeri sau la certitudini.

…..

Dacă mă gândesc la tot ce ştiu despre mine, de când îmi aduc aminte, am sentimentul că viaţa mea nu a fost decât o succesiune de naşteri, o suită de etape marcate fiecare cu o nouă bornă albă a unei importante treziri de conştiinţă, fundamentală pentru dezvoltarea mea. Astfel, viaţa mea pare un parcurs străbătut de naşteri, apariţii şi veniri pe lume care au contribuit la facerea omului care am devenit astăzi.”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments