12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriLifestyle5 tipuri de relații toxice

5 tipuri de relații toxice

Simți frustrare, nervi, tensiune și frică în fiecare zi, în relația ta de cuplu?

Simți că te sufoci, că nu mai ai spațiu și nu știi încotro te îndrepți?

Nu mai știi cine ești și ce să faci fără partenerul tău de cuplu?

Dacă ai răspuns cu DA măcar la una dintre întrebările de mai sus sau dacă în corp ai început să simți tensiune, căldură, că ți se pune un nod în gât sau orice altă senzație mai puțîn plăcută și în antiteză cu relaxarea, cel mai probabil ești într-o relație în care toxicitatea începe să-și facă prezența. În cazul în care nu ești deja într-o relație abuzivă și este absolut necesar să faci un pas major și să apelezi la ajutor de specialitate pentru a o încheia.

Mark și Angel Chernoff sunt cei mai bine vânduți autori din New York Times și au fost recunoscuți de Forbes ca având „unul dintre cele mai populare bloguri de dezvoltare personală”.

În urma experienței lor în lucrul cu oamenii, aceștia au descoperit 5 tipuri de relații toxice.

Hai să le descoperim împreună!

 5 tipuri de relații toxice:

1.     Relațiile conduse de o singură persoană!

Niciodată nu ar trebui să te simți “mai puțin decât eșți” într-o relație! Cât timp una dintre persoane se simte devalorizată sau “prinsă într-o capcană” – acea relație nu există! Pentru că relațiile armonioase sunt însoțite de sentimentul de libertate.

2.     Relațiile menite să te “completeze”

În cultura noastră, suntem de multe ori “învățați” că odată ce îl întâlneșți pe „Cel” sau “Cea” care îți este sorit, te vei simți întregit/a și toată viață ta se va schimbă!

Este ușor să crezi că este treaba partenerului tău să te facă să te simți vesel și întreg. Dar adevărul este că, deși o relație sănătoasă poate aduce cu siguranță bucurie și fericire, nu este treaba partenerului tău să-ți umple golurile. Aceasta este responsabilitatea ta și numai a ta și până când nu accepți întreaga responsabilitate pentru goliciunea, durerea sau plictiseala ta, vor apărea inevitabil probleme în relație.

3.     Relațiile care se bazează pe codependență

Când acțiunile și gândurile tale se învârt în jurul unei alte persoane, cu nerespectarea completă a propriilor nevoi, vorbim despre o codependență și este toxică. Când stabiliți un precedent că altcineva este responsabil pentru felul în care vă simțiți în orice moment (și invers), atunci amândoi veți dezvolta tendințe codependente. Dintr-o dată, niciunul dintre voi nu are voie să planifice ceva fără să obțină aprobare. Toate activitățile – chiar și lucrurile banale, cum ar fi vizionarea unui program TV – trebuie negociate.

4.     Relațiile care se bazează pe așteptări idealiste

Nu iubești și apreciezi pe cineva pentru că este perfect, îl iubești și îl apreciezi în ciuda faptului că nu este perfect!

 „Perfecțiunea” este o fantezie mortală – ceva ce niciunul dintre noi nu va fi vreodată. Așa că ferește-te de tendința ta de a „repara” pe cineva când NU este stricat. Suntem perfect imperfecți!

Cele mai mari dezamăgiri din viață și din relații sunt rezultatul așteptărilor nerealiste.

Atenuarea așteptărilor nerealiste despre cum ceva sau cineva „ar trebui să fie” va reduce foarte mult frustrarea și suferința inutile.

5. Relațiile construite pe minciuni zilnice

Încrederea este fundamentul unei relații sănătoase, iar atunci când încrederea este parțială sau nu există, este nevoie de timp și de disponibilitate din partea ambilor oameni pentru a o repara și a o recăpata.

De prea multe ori auzim: „Nu i-am spus, dar nici nu i-am mințit”. Această afirmație este o contradicție, deoarece omisiunile sunt și minciuni. Dacă îți ascunzi urmele în vreun fel, este doar o chestiune de timp până când adevărul să fie dezvăluit și încrederea în relație să fie ruptă.

Tu ce comportamente toxice ai identificat în relațiile tale?

Ce comportamente toxice ai în relația cu tine însuți?

Ce comportamente toxice întreții în relațiile tale?

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments