Ziua Siguranței pe Internet se desfășoară anual, în luna februarie. În anul 2024, această zi va fi sărbătorită marți, 6 februarie. Scopul acestui eveniment este de a promova conștientizarea utilizării în siguranță a internetului.
Ziua Siguranței pe Internet are ca scop creșterea gradului de conștientizare privind un internet mai sigur și mai bun pentru toți, în special pentru copii și tineri. Astfel, se urmărește ca utilizarea internetului și a tehnologiei să fie făcute cu responsabilitate, în special de către copii și adolescenți.
Inițiată de proiectul european SafeBorders în 2004 și preluată de rețeaua INSAFE – European Safer Internet Network, această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări și teritorii la nivel Mondial, de la cyberbulling la rețelele sociale și identitatea digitală.
Această zi a fost creată tocmai pentru a oferi copiilor un mediu sigur în online. În acest fel se urmărește conștientizarea publică a scurgerilor de date, combaterea conținutului ilegal și hărțuitor, promovarea unui mediu sigur și educarea sau pregătirea copiilor în ceea ce privește existența unui internet nesigur.
Ziua Siguranței pe Internet își propune să crească gradul de conștientizare a problemelor online emergente și a preocupărilor actuale.
În România, Ziua Siguranței pe Internet 2024 va fi organizată de pentru al șaisprezecelea an consecutiv de Organizația Salvați Copiii.
Evenimentul va avea loc marți, 6 februarie 2024.
Anul acesta evenimentul este susținut de NEPI RockCastle, partener de mai mulți ani al programului de siguranță online pentru copii coordonat de Salvați Copiii – Ora de Net.
La dezbatere sunt așteptați să participe specialiști în domeniu și reprezentanți ai autorităților, respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Inspectoratul General al Poliției României, Direcția de combatere a criminalității organizate, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Biroul Federal de Investigații, Ambasada SUA în România.
În cadrul evenimentului, vor fi date publicității cele mai noi date ale cercetării sociologice care urmărește să identifice felul în care părinții înțeleg activitatea online a copiilor, ce știu aceștia despre cum folosesc copiii internetul, dacă au cunoștințele necesare pentru a îi îndruma pe copii pentru a rezolva problemele pe care le întâmpină online sau cunosc softuri și aplicații care să îi ajute.
Tot cu acest prilej va fi lansat și un ghid pentru părinți, care să îi ajute să gestioneze mai bine activitatea online a copiilor, să înțeleagă riscurile la care se expun cei mici pe internet, dar și oportunitățile pe care aceștia le au.
Cadrele didactice sunt încurajate să organizeze în școală sesiuni informative legate de subiecte de mare actualitate pentru copii, de exemplu identitatea în mediul digital, pentru a promova utilizarea responsabila și sigură a internetului.
Ziua Siguranței pe Internet e un moment potrivit pentru se a organiza evenimente la care să li spună copiilor despre cum e corect să folosească internetul.
E important să se discute despre utilizarea unor parole puternice, complexe, să-și păstreze spiritul de observației din momentul conectării dispozitivului la internet și asigurarea că acel dispozitiv are instalat un sistem antivirus.
Astfel, se urmărește ca utilizarea internetului și a tehnologiei să fie făcute cu responsabilitate, în special de către copii și adolescenți.
Deși tehnologia are un rol pozitiv, ne folosim de ea zilnic, indiferent dacă scriem un e-mail, ascultăm muzică, urmărim un film, participăm la o întâlnire sau mergem chiar la școală sau la serviciu online, nu întotdeauna internetul este un mediu sigur.
Sfaturile care trebuie oferite copiilor legat de activitatea pe internet:
Parolele pe care le stabilești sunt confidențiale; le poți nota pe o hârtie sau agendă și păstra într-un loc sigur. Nu le împărtăși cu alte persoane.
Adoptă o atitudine pozitivă cu ceilalți oameni de pe internet, nu te purta urât.
Nu spune adresa de acasă, a școlii sau alte date personale unor străini.
Nu oferi fotografii cu tine sau cu familia unor persoane pe care nu le cunoști.
Internetul este un mediu bun, dar nu toate lucrurile pe care le citești sau vezi sunt adevărate.
Discută cu părinții sau cineva apropiat dacă observi ceva diferit în activitatea din mediul online.