9.6 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALMaieul e mai aproape decât cămașa

Maieul e mai aproape decât cămașa


Recent, liderii PSD și PNL își exprimau îngrijorarea despre „pericolele cu care se confruntă Europa astăzi: extremismul, populismul și antisemitismul, care se hrănesc tocmai din ignoranță și indiferență” (Marcel Ciolacu), despre faptul că „în spatele unor propuneri și discursuri populiste, fals patriotice (…) asistăm la tot mai multe situații în care lideri politici extremiști încearcă să pună problemele reale cu care ne confruntăm pe seama străinilor, prin acest termen înțelegând: migranții, alte etnii și chiar Uniunea Europeană” (Nicolae Ciucă). Drept urmare, „avem obligația să ne opunem și să oprim, împreună acest val al răului care amenință țara noastră” (tot liderul PNL).


Fără nici o reținere, votez pentru. Sunt pro-europeană. Am imaginea țării noastre înainte de aderarea la Uniunea Europeană și ce suntem acum, iar dacă nu suntem mai mult și mai bine, ci cu grămezi de bani pierduți, oferiți să îi cheltuim pe dezvoltare, e drept, nu pentru comisioane și alte obiceiuri fanariote, nu e vina Uniunii.

Numărul euroscepticilor e în creștere în toată Europa, formațiunile politice care practică discursul suveranist și care critică vehement Uniunea Europeană se vor în Parlamentul European ca să lupte cu Europa din interior. Din punctul lor de vedere, UE nu are viitor, chiar a distrus „identitatea națiunilor”, unii pledând radical pentru dizolvarea UE în forma ei actuală.

Sigur că, atunci când explici prin apartenența la UE eșecuri de tipul Schengen sau ratarea folosirii unor fonduri generoase sau multele doze de vaccinuri sau măști, e firesc ca oamenii să se se înroleze alături de partide care apără bogățiile naționale și îndeamnă la apărarea granițelor de pericolul Uniunii. Nu mai punem la socoteală că libera circulație prin Europa care a venit odată cu aderarea, de ne plimbăm pe unde vrem și când vrem fără să mai stăm la coadă pe la ambasade ca să ne luăm o viză pentru o vară în Grecia, de exemplu – te urci în mașină și pleci cât vezi cu ochii,- această libertate de circulație ne-a furat tineri valoroși, oameni ai muncii. Am rămas fără ei că i-a luat Europa cea rea și acuma au venit „străinii” să ne facă treaba. Ce să mai zici de cei care, din ce în ce mai mulți, optează pentru studii universitare „în afară”, dau banul străinilor, în loc să susțină facultățile noastre, generoase în a oferi diplome și doctorate oricui poate plăti o taxă. Pentru toate aceste pierderi, altfel reale, e de vină UE, iar ai noștri sunt mai albi ca nufărul.

Și ce fac acei lideri ai noștri care apără democrația și valorile europene?! Pun de o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale. Ca să fie bine pentru dânșii. Adică, în loc să profiți de această ocazie, oferită la patru ani, ca să vorbești despre de ce e mai bine în UE decât în afara ei, despre ce merge bine și ce ar trebui să meargă și mai bine, să combați argumentele celor care spui că sunt o amenințare, obturezi discursul cu cel despre apă, canalizare, borduri și alte aspecte locale.

Nu am nici un dubiu că, între interesul pentru a afla ce va face primarul și ce va face europarlamentarul, cetățeanul va alege agenda „primarului”. Maieul e mai aproape decât cămașa. Încerc să îmi imaginez, şi nu e greu, unde se va opri telecomanda, când într-un studio va fi primarul și în altul viitorul europarlamentar. Ipocrizia este prima natură a politicii.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments