23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Google search engine
Diverse7 iulie – Ziua internațională a ciocolatei

7 iulie – Ziua internațională a ciocolatei

Ciocolata, unul dintre cele mai iubite delicii din lume, are o istorie bogată și fascinantă care se întinde pe parcursul a mii de ani. Originile ciocolatei pot fi urmărite până în perioada civilizațiilor precolumbiene din America Centrală, unde cacaoa era considerată un dar sacru al zeilor.

Ziua Mondială a ciocolatei este celebrată pe 7 iulie, iar această dată este simbolică deoarece marchează, conform unor surse, aniversarea aducerii cacaoei în Europa. Deși nu există o certitudine absolută cu privire la această dată, tradiția s-a impus și a devenit o zi de sărbătoare pentru iubitorii de ciocolată din întreaga lume.

Primele dovezi ale cultivării și consumului de cacao datează de peste 3.000 de ani și provin de la indienii Olmec, una dintre primele civilizații din Mesoamerica. Aceștia au fost urmați de mayași, care au dezvoltat un adevărat cult al cacaoei. Pentru mayași, cacaoa era folosită pentru prepararea unei băuturi amare, numită “xocolatl”, care era consumată în timpul ceremoniilor religioase și considerată o sursă de putere spirituală.

Aztecii, care au succedat mayașilor, au continuat să venereze cacaoa. Ei credeau că boabele de cacao erau un dar de la zeul Quetzalcoatl și le foloseau nu doar în băuturi, dar și ca monedă. Semințele de cacao simbolizau amărăciunea și suferința, dar și forța și determinarea. Cacaoa era atât de prețuită încât doar elita societății aztece și războinicii aveau acces la ea.

Înainte de descoperirile lui Columb, civilizațiile pre-columbiene din America Centrală aveau o relație specială cu planta de cacao. Se crede că din această plantă derivă o băutură pe bază de praf de cacao și condimente, utilizată încă din anul 600 î.Hr. O legendă spune că împăratul Montezuma bea zilnic aproximativ 40 de cești de “chocolatàl”. Pastaile de cacao erau chiar folosite ca monedă de schimb în piețe și orașe.

După descoperirea plantei de cacao de către Columb, europenii au început să înțeleagă importanța pe care indigenii o acordau acestei plante. Astfel, ciocolata a devenit unul dintre multele produse importate în Europa după 1492.

Exploratorul spaniol Hernando Cortez este primul care a văzut utilizarea de cacao, în anul 1519, la curtea împăratului Montezuma, Cortez fiind obligat să bea acea băutură după cină, ca parte a unui obicei al împăratului.

Hernando Cortez a adus boabele de cacao în Europa, dar  inițial, ciocolata a fost rezervată aristocrației europene, fiind îndulcită și amestecată cu diverse arome pentru a se adapta gusturilor locale.

Ciocolata a evoluat semnificativ de-a lungul secolelor. În 1828, chimistul olandez Coenraad Johannes van Houten a inventat un proces pentru a extrage untul de cacao din boabe, ceea ce a permis producerea unei pulberi de cacao mai fine și mai solubile. Această inovație a deschis calea pentru dezvoltarea ciocolatei solide.

În 1847, firma britanică Fry & Sons a creat prima tabletă de ciocolată, iar în 1875, elvețianul Daniel Peter, în colaborare cu Henri Nestlé, au inventat ciocolata cu lapte. Astfel, ciocolata a devenit mai accesibilă și a început să fie consumată pe scară largă.

Ciocolata a fost întotdeauna învăluită în mister și legende. Una dintre cele mai cunoscute legende este cea a zeului aztec Quetzalcoatl, care, conform mitologiei, a adus cacaoa din cer pentru a oferi oamenilor un dar divin. Din nefericire, Quetzalcoatl a fost alungat de ceilalți zei pentru că a împărtășit acest dar sacru cu muritorii, dar a promis că se va întoarce într-o zi. Legenda lui Quetzalcoatl, bogată în simbolism, ilustrează rolul zeilor în viața de zi cu zi a aztecilor și importanța cacaoei nu doar ca aliment, ci și ca element sacru, legat de cunoaștere și putere spirituală. Actul lui Quetzalcoatl de a aduce cacaoa pe Pământ este văzut ca un act de sacrificiu și iubire pentru umanitate, punând în lumină relația complexă dintre zei și muritori.

În cultura europeană, ciocolata a fost considerată inițial un elixir medicinal, atribuită proprietăți afrodisiace și energizante. Chiar și regele Ludovic al XIV-lea al Franței era cunoscut pentru pasiunea sa pentru ciocolată, care era servită la curtea regală ca un lux exclusivist.

Ziua Mondială a Ciocolatei este un prilej de a celebra diversitatea și bogăția ciocolatei în toate formele ei. În această zi, producătorii de ciocolată, patiseriile și magazinele de specialitate organizează evenimente speciale, degustări și promoții pentru a atrage atenția asupra deliciilor pe care le oferă.

Pe lângă gustul său irezistibil, ciocolata, în special cea neagră, are și numeroase beneficii pentru sănătate. Bogată în antioxidanți, ciocolata neagră poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și la creșterea nivelului de serotonină, hormonul fericirii.

Ziua Mondială a Ciocolatei, sărbătorită pe 7 iulie, este o ocazie de a onora și celebra istoria, tradițiile și deliciile ciocolatei. De la originile sale sacre în America Centrală, până la statutul său actual de desert iubit în întreaga lume, ciocolata continuă să fascineze și să aducă bucurie celor care o savurează. Ciocolata, acest desert versatil, ne învită să apreciem arta și pasiunea din spatele fiecărei tablete, indiferent de compoziție. Astăzi există multe tipuri de ciocolată, de la cea amară (cu cel puțin 43% cacao) până la variantele extreme cu 60-70% sau chiar 85% cacao. Ciocolata a evoluat de la băutura magică a zeilor, la arta pe care o savurăm cu toții.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments