10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriIntern800.000 de persoane care au asigurări RCA emise de Euroins mai au...

800.000 de persoane care au asigurări RCA emise de Euroins mai au la dispoziție doar o săptămână pentru a-și reînnoi polițele de asigurare

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) face apel la cei care au avut asigurări încheiate cu Euroins să nu aștepte până în ultima zi pentru a-și reînnoi polițele. După cum au informat în repetate rânduri autoritățile responsabile în domeniu, începând cu data de 7 decembrie 2023 polițele de răspundere civilă auto emise de Euroins încetează de drept.

Firmele de asigurare rămase pe piața din România profită de falimentul Euroins

Șocul de pe piața asigurărilor a izbucnit la 17 martie anul curent, atunci când Consiliul ASF a hotărât să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România. Motivul: a fost constatată starea de insolvenţă a respectivei societăţi, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim de 1,75 miliarde de lei.

Ulterior, conform termenelor prevăzute de lege, la începutul lunii septembrie reprezentanții Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) publicau următorul comunicat: “Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile, potrivit legii, până la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții (Clasa 15). În perioada rămasă până la data menționată, polițele acoperă riscurile menționate conform contractelor de asigurare… În eventualitatea în care doriți să denunțați polițele de asigurare, puteți realiza acest lucru, până la data de 7 Decembrie 2023, inclusiv, pentru asigurări generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurări de garanții. Polițele se denunță la asigurătorul emitent-Euroins SA, printr-o solicitare transmisă la adresa de Email: reziliere@euroins.ro”.

Și cum au rămas doar câteva zile până la împlinirea termenului când polițele emise de Euroins își încetează orice valabilitate, ținând cont de numărul mare de persoane care au avut astfel de polițe, circa 800.000, autoritățile au intrat în panică, așteptându-se la un număr imens de solicitări pe ultima sută de metri.

„Atragem atenţia asupra faptului că, în data de 7 decembrie 2023, poliţele de asigurare încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare SA încetează de drept, cu excepţia contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, poliţe care vor înceta la data de 5 februarie 2024. Ca urmare, recomandăm tuturor persoanelor care au asigurarea RCA la Euroins să îşi reînnoiască această asigurare cât mai repede posibil, astfel încât să se evite aglomeraţia din ultima zi. Asigurătorii şi intermediarii sunt pregătiţi să preia toate poliţele rămase”, a declarat pentru Agerpres Valentin Ionescu, directorul general al Direcţiei Generale Asigurări, din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Valentin Ionescu, directorul Asigurări din cadrul ASF se teme de un număr prea mare de cereri de RCA într-o singură zi.

Acesta a mai declarat pentru sursa citată că „Au fost luate mai multe măsuri, astfel încât piaţa asigurărilor să rămână stabilă şi funcţională. În acelaşi timp, au fost verificate, din supraveghere sau din controale, sistemele IT ale asigurătorilor şi intermediarilor, astfel încât să ne asigurăm că în momentul 7 decembrie sistemele lor sunt reziliente. Există în continuare nevoie ca mai multe societăţi de asigurare să intre în piaţă şi să vândă RCA pentru a echilibra cererea cu oferta”.

Există, deci, posibilitatea reală ca sistemele IT interconectate ale brokerilor și societăților de asigurare care operează pe piața din România să se blocheze, pur și simplu, din cauza unui număr mult prea mare de solicitări venite în același timp.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments