Plouă cu cadouri electorale de la Guvern! Una dintre măsurile ce pare cea mai populistă este aplicarea unei amnistii fiscale atât pentru persoanele fizice cât și pentru firme. În mod absolut întâmplător perioada în care toată lumea își va putea șterge datoriile coincide cu data la care va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale.
Guvernul a publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care se pregătește să șteargă 50% din datoria principală dar și dobânzile și penalitățile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și aleg să le plătească. Pentru cei care au datorii care depășesc acest plafon de 5.000 lei, Guvernul va șterge 25% din principal și accesoriile (dobânzi și penalități) pentru cei care aleg să le plătească.
În ce privește firmele cu datorii, acestea pot beneficia de amnistia integrală a dobânzilor și penalităților, dacă plătesc datoria.
De asemenea, firmele care nu înregistrează datorii vor primi din oficiu o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi) la termenul scadent de plată.
Motivarea oficială pentru adoptarea OUG privind amnistia fiscală ar fi că în contextul actual, “având în vedere faptul că, gradul de recuperare a arieratelor este destul de scăzut, iar volumul creanțelor bugetare neîncasate la buget este de aproximativ 175 mld.lei, măsurile de executare silită nu sunt o soluție pentru susținerea mediului de afaceri, se impune adoptarea unor măsuri care să permită o mai bună colectare a creanțelor bugetare și care să nu antreneze efectul de neplată a datoriilor față de bugetul de stat”.
Debitorii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii pot notifica organul fiscal cu privire la intenția lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024, sub sancțiunea decăderii.
După primirea notificării organul fiscal verifică dacă debitorul și-a îndeplinit obligațiile declarative potrivit vectorului fiscal până la data depunerii notificării, efectuează stingerile, compensările și orice alte operațiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligațiilor bugetare ce constituie condiție pentru acordarea facilității fiscale. Apoi în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării organul fiscal eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală, pe care îl comunică debitorului.
Conform profit.ro sunt vizate 1,18 milioane de persoane și firme cu datorii și 558.408 firme fără datorii valoarea datoriilor și accesoriilor acestora fiind de 71,8 miliarde lei, din care 60,5 miliarde lei debite și 11,3 miliarde lei accesorii.
Prin adoptarea OUG privind amnisitia fiscală Ministerul Finanțelor speră să încaseze 7,5 miliarde de lei de la persoanele juridice, în timp ce la persoanele fizice impactul nu a fost deocamdată calculat.
Proiectul de OUG poate fi consultat în întregime accesând https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiectOUGmasurigestionarecreante_02092024.pdf