19.2 C
București
joi, 12 septembrie, 2024
spot_img
EDITORIALOpiniiCoincidență? Campania electorală pentru parlamentare și prezidențiale începe cu noi primari și...

Coincidență? Campania electorală pentru parlamentare și prezidențiale începe cu noi primari și președinți de consilii județene

Noii primari, președinți de consilii județene și consilieri care și-au câștigat funcțiile la alegerile din 9 iunie își vor începe mandatul la 1 noiembrie, ziua în care începe și campania electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. De vină ar fi pandemia, bat-o vina, care a întârziat alegerile locale din anul 2020.

Efecte parșive ale comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare și stabilirea datei pentru aceste alegeri înainte de termenul legal de patru ani.

Astfel, dacă în anul 2020 alegerile locale au avut loc în data de 27 septembrie, anul acesta aceleași alegeri au avut loc pe 9 iunie și nu la patru ani distanță, așa cum ar fi fost normal.

Întârzierea din anul 2020 s-ar datora pandemiei de COVID-19, iar cei care erau atunci în funcție și-au prelungit practic mandatele cu mai multe luni. Mai exact, conform euronews.ro în iunie 2020 mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la data de 1 noiembrie pentru a permite organizarea scrutinului, ducerea până la capăt a mandatelor și preluarea funcțiilor de către noii aleși.

Anul acesta Nicu și Marcel au decis nu numai comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, dar și revenirea organizării scrutinului în luna iunie.

Așa ne-am trezit în unele instituții cu doi primari pe un loc, sau cu doi președinți de consilii județene, cei aflați în prezent în funcție trebuind să își ducă mandatele până la final, conform prevederilor legale.

Se pune astfel întrebarea când își vor prelua mandatele noii aleși.

Conform aceleiași surse, în Codul administrativ aflat în prezent în vigoare se precizează că ”mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”, ceea ce înseamnă că în absența oricărei alte modificări legislative mandatele primarilor, președinților de consilii județene și ale consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe la data de 1 noiembrie 2024.

Exact la aceeași dată începe oficial și campania electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.

În ce măsură pot influența noii aleși electoratul pe perioada campaniei electorale o știm cu toții prea bine.

Este suficient ca noii aleși să își anunțe preferințele electorale pentru ca o mare parte dintre votanți să fie influențați să voteze o anumită formațiune sau o anumită persoană. Bașca obișnuitele „cadouri” electorale.

Rămâne întrebarea de ce au vrut cei de la PNL și PSD să devanseze alegerile locale. O posibilă explicație ar fi „pierderea de viteză”, scăderea de popularitate ce ar fi putut să apară în cele trei luni.

Dacă ar fi să menționăm numai brambureala cu recalcularea pensiilor, plus măsurile aberante ale ministrului Finanțelor și se poate presupune că electoratul partidelor aflate la guvernare ar fi scăzut considerabil. Însă cu oameni noi la primării, PSD și PNL fiind clar partidele ieșite pe plus la alegerile din 9 iunie, lucrurile se mai pot îndrepta din mers, pe timpul campaniei electorale.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE