Sebastian Burduja a făcut astăzi pe facebook un fel de sondaj de opinie legat de prețuri și consum la energia electrică. Răspunsurile nu au fost deloc pe placul ministrului Energiei, așa încât acesta s-a văzut nevoit să revină cu o postare explicativă. Chiar prea explicativă, dar merită să citiți până la final.
„Clar și răspicat: nu un ministru stabilește prețul energiei, ci piața, adică cererea vs. oferta. Ca să avem facturi mai mici, ceea ce ne dorim cu toții, trebuie să creștem producția (oferta) de energie electrică prin investiții. În mandatul meu, în 2024, s-au pus în funcțiune 1.251MW noi, cât în opt ani anteriori la un loc. Anul acesta, estimăm încă 2.500MW, probabil cel mai bun an postdecembrist. Am reluat inclusiv investițiile în hidrocentralele blocate de decenii, cu toată opoziția din partea a 2-3 asociații de mediu, pentru un posibil aport de încă 700MW. Mai mult, între 2009-2022, România a închis peste 7.000MW producție de energie în bandă (cărbune și gaz). Pe mandatul meu, în acești doi ani, NU am închis niciun grup energetic.
După începerea războiului din Ucraina, prețul energiei electrice și prețul gazului au înregistrat creșteri masive în toată Europa. Ucraina, dintr-un net exportator de energie ieftină, a devenit importator, iar întreaga Europă de Est a înregistrat un deficit de energie disponibilă. Ofertă mai mică, prețuri mai mari. Lipsa interconexiunilor din Europa Centrală (Austria, Slovacia etc.) agravrează problema, pentru că energia ieftină produsă în Vestul Europei (Franța, Belgia etc.) nu poate fizic să ajungă până la noi. Mă lupt la Bruxelles de un an de zile pentru acest subiect, alături de miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria și alții, iar rezultatul este că interconexiunile au devenit prioritate zero pentru actuala Comisie. Și se vor face.
În ultimii trei ani, facturile au fost plafonate, iar România a avut al cincilea cel mai mic preț la energie electrică din UE. Plafoanele de preț au rămas neschimbate, deși inflația a crescut semnificativ în această perioadă, la fel și salariul minim. Ne place sau nu, aceasta este realitatea”.
- Date și cifre
„V-am întrebat de dimineață cât plătiți factura la curent în medie. Acum vă prezint datele la nivelul țării. Din 8,7 milioane de locuri de consum casnic, peste 4 milioane, adică 46% din total, consumă în medie 46 kWh pe lună și plătesc la prețul plafonat 32 lei. Adică aproximativ 1 leu pe zi. E mult? E puțin? Judecați dumneavoastră.
Alte 3,2 milioane, reprezentând 37% din total, consumă în medie 147 kWh pe lună, iar la prețul actual plafonat (0,80 lei/kWh) factura este 118 lei. Restul de 17%, aproximativ 1,45 milioane locuri de consum, au un consum mediu lunar mai mare de 255 kWh, unde prețul final facturat nu poate depăși 1,3 lei/kWh. Pentru aceștia, după 1 iulie, facturile ar putea chiar să scadă cu 20%, existând oferte acum în piață în jur de 1 leu/kWh”.
2. Ce urmează de la 1 iulie
„După 1 iulie, toți consumatorii vulnerabili vor beneficia de un sprijin lunar din partea statului pentru reducerea facturilor la energie electrică. Este normal ca sprijinul statului să meargă către cei care nu își permit plata acestor facturi, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene.
Iar ceea ce poate face fiecare dintre dumneavoastră este să vă alegeți furnizorul cu oferta cea mai bună. Se face online, rapid și simplu. Analizăm și alte opțiuni pentru reducerea prețului la energie electrică, iar acestea vor fi parte din programul de guvernare”.
3. În loc de concluzii
„Dragi români, populiștii toxici vă pot minți că energia ar trebui să fie gratis sau că plătim cea mai scumpă energie din UE sau că urmează apocalipsa energetică după 1 iulie. Datoria mea ca ministru este să spun adevărul. Pot exista creșteri ale prețului din facturi, în funcție de consum, furnizor, evoluția cererii și ofertei. Așa funcționează o piață, pentru orice produs sau serviciu.
Am explicat mai sus, pe înțelesul tuturor, cauzele pentru energia României de astăzi și soluțiile pentru cea de mâine. Există o singură cale pentru facturi mai mici: investiții, investiții, investiții. Și asta facem, cu peste 14 miliarde de euro fonduri europene atrase în sectorul energetic românesc în acești doi ani, mai mult decât oricând după 1989. E adevărat că aceste proiecte nu se pot finaliza de pe o zi pe alta sau de pe un an pe altul. În câțiva ani, efectele se vor vedea în facturi mai mici pentru români și companiile românești.
PS. Legat de „soluția” importului de gaz rusesc, pe care o promovează unii idioți utili, acest gaz nu este ieftin. Este cel mai scump, pentru că cine intră în ghearele șantajului energetic rusesc plătește cu libertatea. Iar libertarea și securitatea energetică nu au preț.
PPS. Legat de „băieții deștepți din energie”, în ultimii doi ani de zile, ANRE (instituție sub autoritatea parlamentului, nu a ministerului) a aplicat amenzi record, de zeci de milioane de EUR. ANRE supraveghează piața și sancționează abuzurile, acolo unde ele există”.
4. Opinia românilor
Sebastian Burduja a încercat astăzi să facă un exercițiu de democrație. Dorind să afle părerea românilor despre prețul plătit pentru energia electrică, prin intermediul unei postări pe facebook ministrul Energiei i-a invitat pe oameni să îi spună cât plătesc în medie lunar la furnizorii de energie.
Cu mențiunea că foarte mulți români l-au felicitat pe Burduja pentru inițiativa de a se consulta cu populația, iată o parte dintre răspunsurile primite, fără alte comentarii.
Maxim Marian: „Arunc mașina de spălat, scot tot din priză,trag siguranțele la alimentare, închid ușile și nu vreau să mai aud de aceasta țară”.
Rodica Alixandroaia: „Curentul nostru merge gratis la Maia Sandu și noi îl plătim de zeci de mii lei”.
Tina Matei: „Nu cred că e important cât plătește fiecare gospodărie, ci ar trebui ca prețul energiei electrice și al gazelor să revină la prețul pe care îl aveau înainte de “guvernul meu”. Atunci tot PNL-ul cu conducătorii lui de seama Orban, Cîțu și Virgil Popescu ne-au făcut cadou prețuri cu peste 300%. Ce ziceți? Nu credeți că așa ar fi corect pt toți consumatorii casnici și pt economia României pe care a îngropat-o distinsul dvs partid?”
San Hor: „Sebastian Burduja de ce trebuie să se scumpească energia, dacă salariile și pensiile nu s-au mărit? Căutați soluții ca să nu se scumpească energia. Nu doar ” cei vulnerabili ” trebuie ajutați. Căutați rezolvare pentru toți românii”.
Iulian Rădulescu: „Când toate becurile sunt Led, TV-uri Led, electrocasnice A+++…. Câmpuri pline de eoliene și panouri solare, deci consum mult mai mic și producție mai mare în comparație cu consumatorii vechi (din comunism) oare de ce crește factura?”