Prinsă în flagrant de procurorii DNA cu banii luați drept mită în februarie 2020, fosta ministră a Sănătății Sorina Pintea a fost condamnată definitiv astăzi, 6 iunie, la 3 ani și 6 luni de închisoare. La vremea comiterii faptelor Sorina Pintea era managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Curtea de Apel Cluj a respins astăzi, 6 iunie, apelul formulat de fosta ministră PSD a Sănătății împotriva deciziei Tribunalului Cluj de condamnare la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită, decizia fiind una definitivă. Faptele pentru care a fost condamnată nu au fost comise însă în această calitate, ci din cea de manager de spital.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Pintea Sorina, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Judetean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se spunea într-un comunicat al DNA la data de 30 aprilie 2020.
Anul trecut, pe 26 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Cluj au dispus condamnarea Sorinei Pintea la executarea a 3 ani și 6 luni de închisoare, decizie menținută astăzi și de magistrații de la Curtea de Apel Cluj.
„În baza art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din C. proc. pen., respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata P.S.împotriva sentinţei penale nr. 113 din data de 26.04.2024 a Tribunalului Cluj. În temeiul art. 422 rap. la art. 398 rap. la art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., obligă apelantul-inculpat la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul avocatului desemnat din oficiu C.B.D.M., în sumă de 998 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiției și rămâne în sarcina statului. Definitivă”, este decizia de astăzi a Curții de Apel Cluj.
Înainte de a fi numită manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, Sorina Pintea a condus Ministerul Sănătății în guvernul Dăncilă, între 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019.