Omul clujean de afaceri Adrian Tomșa a decis să explice în mod public de ce a fost atras de ideea de a achiziționa compania Telekom Mobile România, dar și sursa banilor pe care-i va utiliza în acest demers.
El a explicat pe larg celor de la profit.ro nu doar argumentele ce au stat, în opinia lui, la implicarea personală în această afacere care va schimba structura jucătorilor pe piața telefoniei mobile din România. În plus, același Adrian Tomșa a vorbit deschis și despre relația pe care o are cu Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS-RDS.
„În primul rând, este foarte important de înţeles că această tranzacţie nu a picat din cer acum, brusc. Dimpotrivă, este un proiect la care eu şi colegii mei muncim de peste 2-3 ani, de când Telekom şi-a manifestat intenţia de a ieşi de pe piaţa din România. În tot acest interval a existat un proces competitiv extrem de dur pentru această achiziţie, noi fiind implicaţi în competiţie cu branduri extrem de puternice care au dorit să preia Telekom Mobile. Am “îndrăznit” să câştigăm această competiţie, deşi nu ne dădea nimeni vreo şansă. Dar am făcut asta într-un cadru extrem de reglementat şi transparent”, a precizat pentru sursa citată Adrian Tomşa.
El a explicat tot pentru profit.ro cum a reușit să atragă banii necesari viitoarei achiziții cu ajutorul unor bănci comerciale și a unor fonduri de investiții.
„Orice tranzacţie de o astfel de dimensiune se finanţează din capitalul partenerilor din proiect, în cazul nostru partenerii din grup prin intermediul Quantum Project, şi din resurse atrase de la bănci comerciale şi/sau fonduri de investiţii, în cazul nostru fiind vorba despre bănci comerciale importante din România, care au fost interesate de tranzacţie”, a mai spus același Adrian Tomșa.
El a negat cu tărie și zvonurile potrivit cărora ar acționa în acest demers în numele proprietarului RCS-RDS: „Speculaţia că aş acţiona în numele lui Zoltan Teszari sau RDS&RCS nu are nici substrat, nici adevăr, nici dovezi. Pe de o parte, aşa cum am spus, mă cunosc cu domnul Teszari, avem o relaţie bazată pe respect şi fair-play, dar la fel am relaţii amicale şi cu alţi foşti asociaţi şi colaboratori deşi nu mai suntem parteneri în prezent. Probabil dacă voiam să cumpăr o bancă, şansele erau mari să fiu numit interpusul lui Horia Ciorcilă şi al Grupului de la Cluj, sau dacă voiam să cumpăr un institut de sondaje de opinie, sigur presa spunea că Vasile Dâncu şi Grupul de la Cluj erau cei care mă puneau să-l cumpăr. Se pare că doar simplul fapt că locuiesc la Cluj-Napoca şi că am avut ocazia să cunosc o parte dintre oamenii importanţi din oraş mă face automat component al unui grup fie el şi de la Cluj. O prostie. Habar nu am ce-i cu grupul ăsta, dar îmi respect foştii şi actualii colaboratori indiferent din ce grupuri fac parte, atâta timp cât sunt respectate principiile. Toate sunt nişte speculaţii ieftine”.
Cei care doresc să citească integral interviul oferit de Adrian Tomșa o pot face aici.