10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiDetonarea lui Cîțu – un mega-avertisment pentru Iohannis, Ciolacu & comp

Detonarea lui Cîțu – un mega-avertisment pentru Iohannis, Ciolacu & comp

Dosarul penal deschis de DNA trioului Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă a luat prin surprindere pe toată lumea, dar pentru unele personaje ar trebui să fie mult mai mult decît surpriză. Pentru nume ca Iohannis, Ciolacu, Ciucă și alții, detonarea fostului premier pe altarul importurilor de vaccinuri trebuie să fie un imens semnal de alarmă. Pentru că se dovedește – a cîta oară? – cîtă naivitate zace în demnitarii români care cred că servirea necondiționată a intereselor occidentale le creează o pavăză totală împotriva consecințelor.

Există o legendă veche în politica românească: ești cu ”ei”, ești imun.

Doar că, mereu și mereu, legenda se dezumflă spectaculos, iar consecințele sunt devastatoare pentru cei care au crezut în ea.

Despre Traian Băsescu s-a știut de la început că alesese opțiunea ”servirii” Marelui Licurici. Două mandate, președintele Băsescu a livrat fără crîcnire tot ce i s-a cerut, cu vîrf și îndesat. Scut la Deveselu, importuri de armament, eliminarea prin parchete a concurenței românești pentru companiile multinaționale, arestarea figurilor incomode pentru vest.

Spre finalul mandatelor se vehicula – mult înaintea lui Iohannis – numirea sa la șefia NATO, drept recompensă pentru prestație. Ori desemnarea sa ca prim-ministru șamd.

Știm azi cum s-a terminat.

În loc de recunoștință și onoruri s-a ales cu un sfert din familie în pușărie, cu eticheta oficială de turnător la Securitate, cu privilegiile post-președinție retrase umilitor, cu pupila politică băgată după gratii șamd.

În loc de recompense a fost strivit ca un gîndac sub talpă.

Înaintea lui, alt președinte crezuse la fel.

În 1999, Emil Constantinescu făcea cea mai mare concesie americanilor, punînd la dispoziția spațiul românesc pentru bombardarea unei țări vecine și prietene, inclusiv în noaptea de Paști.

Totul în speranța intrării rapide în NATO și UE, dacă se putea în mandatul său.

În toamna aceluiași an, guvernarea lui Emil se ducea la vale vertiginos în sondaje pe fondul unei crize economico-sociale care creștea amenințător.

Erau îngrijorații liderii vremii?

Destul de mult, dar erau ferm încredințați că ”nu ne lasă americanii”. Acei americani/europeni pentru care făcuseră totul.

Anul viitor, americanii/europenii i-au lăsat în asemenea hal încît CDR nu a mai prins parlamentul, iar Constantinescu nici măcar nu a îndrăznit să mai candideze, abandonînd cursa înainte de a începe. În NATO am intrat după 5 ani, în UE după 8 ani.

Puțini politicieni post-decembriști au fost atît de pro-occidentali, mai ales pro-americani, precum Adrian Severin, semnatarul Parteneriatului Strategic. Nu l-a împiedicat asta să ajungă după gratii.

Americanii nu au prieteni, doar foști prieteni, remarca nu demult fostul premier Adrian Năstase. Adevăr grăit-a!

Istoria se repetă în acest moment. România are un președinte care a sacrificat românii pe altarul intereselor străine, inclusiv lăsînd impresia de vreo doi ani că e președintele ucrainenilor. Klaus Iohannis are drept unică preocupare supervizarea contractelor uriașe de armament cu banii jos și marfa altădată. Și de a aproba orice inițiativă occidentală mai înainte de a fi formulată.

La fel guvernele Ciolacu, Ciucă ori Cîțu, ca să luăm doar exemple recente.

Taie banii de investiții, pensii și salarii ca să cumpere rachete Patriot, F-16, F-35, Abrams, Himars, să pompeze bani în Ucraina, să distrugă Delta Dunării pentru culoarele importurilor ucrainene etc. Se cumpără de zece ori mai multe doze de vaccin american decît sunt necesare, pe miliarde grele.

Iar românilor li se spune că trebuie strînsă cureaua, pentru că sunt vremuri dificile.

Klaus Iohannis se leagănă în dulcea iluzie că va primi înalte onoruri după terminarea mandatelor. NATO, CE, PE, orice să fie acolo.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă speră să rămînă la putere și după anul viitor tot ca recompensă de la occidentali, în numele serviciilor aduse.

La fel cum și Florin Cîțu & Vlad Voiculescu au crezut că dacă aruncă în neștire banii românilor în vaccinurile occidentale vor fi protejați și generos recompensați.

Acum constată că sunt răsplătiți cu un dosar penal de proporții epice.

Și se întreabă, probabil, cum a fost posibil, ”doar am făcut tot ce ne-au cerut și încă mai mult de atît?” Și, la cum merg lucrurile, tot așa se vor întreba curînd și Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, PSD și PNL și mulți alții.

Bogdan Tiberiu Iacob
Bogdan Tiberiu Iacobhttp://canal33.ro
Bogdan Tiberiu Iacob este ziarist cu o vechime neîntreruptă în presă de 31 de ani, format la școala ”Evenimentului zilei” din anii 90, trecut pe la Național, Cancan, QMagazine, în prezent activ la siteul de informații și analize Inpolitics.ro.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments