22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseAdriana Săftoiu a tras un semnal de alarmă în chestiunea avortului din...

Adriana Săftoiu a tras un semnal de alarmă în chestiunea avortului din România. „Este o ipocrizie!”

Adriana Săftoiu a tras recent un puternic semnal de alarmă pe tema dreptului la avort al româncelor.

Fostul parlamentar liberal a vorbit pe larg despre refuzul medicilor români pe tema efectuării avortului, dar nu a uitat niciun moment să evite să încurajeze această practică medicală.

„Noi nu susținem avortul necondiționat și nu cred că există vreo femeie care să spună <<Vai, ce fericită sunt că fac avort!>> Nu există! Este o experiență traumatizantă, dar atât timp cât este legal, este dreptul fiecărei femei”, a explicat Adriana Săftoiu în cadrul ediției din 8 martie a emisiunii „La Subiect”, moderată de către Cristina Turnagiu Dragna.

Ea a evitat însă să apese foarte tare pe „pedala religioasă” a cauzei refuzului de a efectua întreruperea de sarcină, venită de cele mai multe ori din partea corpului medical.

„Argumentul de refuz cel mai întâlnit este pe criterii religioase. Dar pe de altă parte sunt situații, le știm, se vorbește, se aude, când același medic din spitalul de stat refuză, dar în spitalul privat face acest lucru. Este o ipocrizie!”, a subliniat Adriana Săftoiu.

România deține în prezent recordul absolut al minorelor care devin mame

Pe de altă parte, Adriana Săftoiu a amintit și de situațiile cu totul speciale, cum este violul, în care femeia, indiferent de vârsta sa, e decisă să facă avort, întrucât traumele psihice sau situația fiziă a copilului favorizează acest act medical.

În România, limita maximă legală pentru avort chirurgical este de 14 săptămâni, iar pentru avort medicamentos recomandările din ghidurile medicale, coroborate cu cele din prospectele farmaceutice prevăd limita de nouă săptămâni.

Fetele și femeile din România au nevoie de servicii de sănătate sigure, furnizate la timp şi cu respect față de ele. Avortul trebuie să fie un serviciu decontat, alături de mijloacele contraceptive și de protecție, mai ales pentru categoriile vulnerabile din țara noastră. Accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă este în acest moment puternic restricţionat și, de fapt, este valabil doar pentru persoanele care cunosc un medic, care îți permit costuri foarte mari în multe dintre cazuri și care ştiu cum să evite să ajungă la așa-zisele ‘centre de criză de sarcină’, al căror unic scop este să forțeze fiecare femeie să dea naștere, indiferent că este minoră, că acea sarcină e provenită dintr-un viol sau că nu își doreşte un copil.

Ne dorim ca fiecare femeie să fie respectată în cadrul sistemului medical, iar drepturile privind propriul corp și propriile alegeri să nu fie restricționate, lăsând pe dinafară zeci de mii de persoane care ajung să devină mame cu forța, începând cu 11 – 12 ani. Soluţiile identificate de noi sunt disponibile, unele dintre ele pot fi implementate simplu şi rapid şi sperăm că statul român își va asuma protejarea fetelor și femeilor și accesul la sănătate pentru toate categoriile de populație din România”, a declarat la rândul ei Irina Mateescu, moață licențiată și vicepreședintă a Asociației Moașelor Independente.

Mai multe detalii regăsești în videoclipul de mai jos cu Adriana Săftoiu și Cristina Turnagiu Dragna!

Cristina Dincă
Cristina Dincăhttp://canal33.ro
Proaspăt intrată în domeniul jurnalismului, Cristina Dincă și-a propus să descopere toate fațetele meseriei la care a visat de mică și să contribuie la dezvoltarea acesteia. Pasiunea pe care o poartă zilnic cu ea o ajută să transmită către marea de oameni energia pozitivă de care avem cu toții nevoie în prezent. Cristina Dincă e absolventă a Facultății de Jurnalism, în cadrul căreia a avut oportunitatea să experimenteze, să-și însușească strategiile necesare unui bun jurnalist și să cunoască oameni care au inspirat-o. De asemenea, de-a lungul timpului, a lucrat alături de adevărați profesioniști din domeniul televiziunii, precum TVR și România TV.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments