10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseAi microîntreprindere? Iată ce modificări fiscale intră în vigoare din 1 Ianuarie...

Ai microîntreprindere? Iată ce modificări fiscale intră în vigoare din 1 Ianuarie 2024

Vineri, 15.12.2023, a fost publicată în MO nr. 1139 OUG nr. 115/2023, o ordonanță care vine cu o nouă serie de modificări legislative importante, cu aplicare din 01.01.2024. Proiectul acestei OUG a fost publicat pe site-ul mfinante.ro în data de 13.12.2023… iar în data de 15.12.2023 déjà s-a publicat în Monitorul Oficial. Principalele modificări pentru societățile care aplică impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sunt :

  1. Așa cum este publicat Codul Fiscal acum, e voie cu 3 microîntreprinderi la care asociații au peste 25% titluri de participare (art. 47 alin. (1) litera h)

Din ianuarie 2024, cf. OUG 115/2023 se introduce sintagma ”care dețin în mod direct sau indirect peste 25%…” , așa cum se poate observa mai jos :

28. La articolul 47 alineatul (1), litera h) se modifică și va avea următorul cuprins:
„h) are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile prezentului titlu.

Sincer, nu aș putea să explic ce înseamnă în mod INDIRECT și eu tare cred că nici legiuitorul nu știe să explice, cel puțin în acest moment, deoarece în această Ordonanță la art. 54 alin. (2) se specifică : verificarea aplicării preverilor art. 47 alin. (1) lit h … se efectuează pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al președintelui ANAF” – procedură care se emite în 60 de zile.

Așa cum văd eu… e liber la interpretări. Probabil că INDIRECT înseamnă persoane afiliate, iar persoanele afiliate sunt și rudele până la gradul III.

Cam greu de urmărit, nu doar din partea ANAF-ului ci și din partea antreprenorilor – care rude au societăți și ce fel de impozit aplică societățile lor (impozit pe profit sau impozit pe vneiturile microîntreprinderilor).

CERT este, că de acum dacă un proprietar de afacere are mai multe societăți și vrea să aplice în continuare impozitul micro –  poate să aplice doar la una din societățile sale.

Știm déjà că scopul acestor modificări este reducerea societăților care aplică impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor, așa cum este precizat și pe site-ul mfinante.ro – în Nota de fundamentare a acestei OUG la jalonul 206 și 207 :

  1. Drept urmare, dacă totuși avem mai multe societăți și nu avem mai mult de 25% titluri de participare iar partenerii nostri NU sunt rude ( să nu uităm de cuvântul INDIRECT – care nu știm exact la ce se referă), mai avem o condiție de

îndeplinit, adică de a calcula plafonul de 500.000 euro împreună cu veniturile întreprinderilor legate, așa cum se precizează la art. 52 alin. 5 indice 1, nou introdus :

39. La articolul 52, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) În cazul microîntreprinderii care, în cursul anului, se găsește în situația prevăzută la art. 47 alin. (11), suplimentar față de regulile prevăzute la alin. (5), limita fiscală privitoare la plafonul de 500.000 euro, prevăzută la alin. (1), se verifică luând în calcul veniturile acesteia cumulate cu veniturile întreprinderilor legate.”

  1. Dacă societatea îndeplinește condițiile de la pct. 1 și 2, mai trebuie să aibă grijă la ceva : să-și depună situațiile financiare anuale în termen. Dacă are bilanțuri nedepuse la termen din anii anteriori, trebuie să le depună până la data de

31.03.2024, în caz contrar pierde statutul de microîntreprindere. 

  1. Societățile plătitoare de impozit pe veninurile microîntreprinderilor nu vor mai putea face sponsorizări din anul 2024 și nu vor mai putea scădea sumele reprezentând achiziția aparatelor de marcat electronice fiscale:

43. La articolul 56, alineatele (11), (13)—(110), (21) și (22) se abrogă.


O altă modificare importantă se referă la societățile care au activitate în domeniul HoReCa :

Societățile care au desfășurat activitate corespunzătoare codurilor CAEN din domeniul HoReCa – vor ieși de la excepții și dacă vor vrea să aplice în continuare impozitul micro, obligatoriu vor trebui să aibă un salariat cu 8 h/zi la data de 31.12.2023, precum și o CA sub plafonul de 500.000 euro.

Până acum societățile care aveau activitate în domeniul HoReCa puteau opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, chiar dacă nu aveau cel puțin un salariat cu normă întreagă și o CA mai mare de 500.000 euro.

Cota de impozitare din 2024 (impozitul pe veniturile microîntreprinderilor) este de 3% pentru societățile din HoReCa, IT, servicii medicale și stomatologice.

Concluzie – pentru a rămâne MICRO în anul 2024, pe scurt :

  • șă aibă o singură societate cu cel puțin un salariat angajat cu 8h/zi și cifra de afaceri sub 500.000 euro (dacă am mai multe societăți, e discutabil vezi pct. 1 și 2 din acest articol) ;
  • să aibă situațiile financiare anuale depuse în termen ;
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments