Proteinele ajută mușchii să se refacă după antrenament și potolesc senzația de foame cu câteva ore înainte de prânz. Dacă speri ca un singur ingredient să fie suficient pentru a-ți lua aportul necesat de proteine, acest lucru nu este posibil.
Multe dintre aceste așa-numite „alimente bogate în proteine” sunt, de fapt, surse secundare de proteine. Majoritatea compoziției lor provine de fapt din alți macronutrienți, precum grăsimile sau carbohidrații. Aceasta nu înseamnă că aceste alimente sunt mai puțin demne de un loc pe farfuria ta – grăsimile susțin creșterea celulară și ne ajută să absorbim alți nutrienți precum vitaminele A și E, iar carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, dar dacă te concentrezi pe aportul adus organismului în calitate de proteine, este mai bine să le consideri ajutoare utile decât eroul central în sine.
Iată alimentele care sunt adesea interpretate greșit ca fiind bogate în proteine.
Unt de arahide
În realitate, pasta cremoasă de alune este în primul rând o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, conținutul său de proteine este de doar patru grame pe lingură. Aceasta ar putea fi adăugată într-un smoothie care are deja o cantitate considerabilă de proteină (să zicem, sub formă de iaurt sau lapte integral) sau în preparate sărate precum curry de tofu sau supă.
Semințe de chia
Patru grame de proteine la două linguri nu sunt deloc o cantitate mică, dar nici nu înseamnă că budinca ta preferată cu semințe de chia este micul dejun bogat în proteine la care ai fi sperat. Și acest lucru este valabil mai ales dacă înmoi semințele într-o alternativă la lactate, cum ar fi laptele de migdale sau de ovăz. Semințele de chia au multe beneficii excelente în afară de proteine (conținutul lor notabil de fibre fiind unul dintre principalele puncte forțe).
Laptele de soia, de exemplu, are aproximativ șapte grame de proteine pe cană, care, combinate cu două linguri de semințe de chia și două linguri de unt de arahide (atât pentru aromă, cât și pentru câteva grame în plus de proteine).
Fistic
Fisticul, și nucile, în general, sunt în primul rând surse de grăsimi, care conțin și proteine. Acestea sunt o proteină completă, ceea ce înseamnă că conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie pentru a sintetiza macronutrientul. Deși fisticul poate fi o sursă valoroasă de proteine, grăsimi sănătoase pentru inimă, fibre și aromă, nu înseamnă că trebuie să fie încadrat în categoria alimentelor bogate în proteine.
Acesta ar putea fi adăugat într-o salată care conține și ouă, edamame sau într-o supă cremă de linte.
Ouă
Când ne gândim la sursele clasice de proteine, lista este următoarea: carne, pește, produse lactate și ouă. Ouăle sunt cu siguranță o sursă valoroasă și completă de proteine, dar este important să rețineți că un ou conține doar 6 grame de proteine. De aceea, asociază-le cu o altă sursă de proteine pentru o masă completă. De exemplu, adaugă lângă un ou poșat o salată care conține și edamame, brânză și fasole, alte trei ingrediente bogate în proteine.
Iaurt
Iaurtul poate fi o bună sursă de proteine. De exemplu, cel simplu conține puțin sub 6 grame, în timp ce veți obține 17 grame sau mai mult din aceeași cantitate de iaurt grecesc. Este o idee bună să îl combinați cu alte alimente, deoarece proteinele și grăsimile sunt ceea ce obțineți cu adevărat din iaurt, oricât de gustos ar fi. Includerea ingredientelor bogate în fibre și carbohidrați complecși, precum nuci, semințe și fructe, vă va asigura că veți rămâne sătul până la următoarea masă.