Arsenie Boca va deveni oficial sfânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Cel căruia i se spunea „Sfântul” încă din anii de liceu a fost declarat sfânt de către actuala conducere a BOR.
Pe numele său real Zian Boca, Arsenie Boca s-a născut în Vata de sus, județul Hunedoara, în 1910. Cei care l-au cunoscut au lăsat mărturii conform cărora încă de mic era înclinat spre singurătate și domeniul religiei. Așa că călugărirea sa nu a surprins pe nimeni dintre cei apropiați. Poate doar zeci de femei care atrase de frumusețea sa masculină nu ezitau, chiar și călugăr fiind, să-I facă tot felul de propuneri neortodoxe.
A intrat în monahism chiar în anul în care începea Al Doilea Război Mondial, primind numele de Arsenie.
Va fi fost trimis la Mânăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, unde pentru o perioadă a fost singurul călugă prezent în toata manastirea. Dar chiar și așa nu s-a ferit să-și îndeplinească sarcinile unei vieți de eremit, ceea ce-i va atrage în curând faima că e un călugăr special. Așa s-a trezit la mânăstire cu o avalanșă de oameni de toate vârstele, veniți să-și spune necazurile. Le va vorbi tuturor despre Dumnezeu, îndemnându-I să ducă o viață curată.
Dupa terminarea studiilor teologice s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din București unde studiat pictura. În paralel, nu a ezitat să treacă și la cursuri de medicină. Securitatea comunistă a notat despre tânărul călugăr că s-ar fi încercat atargerea sa spre mișcarea legionară, dar fără succes. O vreme a trăit la Muntele Athos. După 1948 e mutat la Mânăstirea Prislop, dar e și arestat în câteva rânduri. Se pensionează în 1968, dar va continua să rămână în slujba credinței. Se va stinge în septembrie 1989, cu mai puțin de trei luni înainte ca regimul comunist să se prăbușească. Despre Arsenie Boca se mai spune că i-ar fi prevestit că va fi omorât, alături de soția, „într-o zi de mare sărbătoare”.