A venit vara! Odată cu această căldură insuportabilă se dă startul și festivalurilor mult așteptate în rândul tinerilor. Care vin la pachet cu voia bună și puține ore de somn. Mulți părinți se îngrijorează însă tocmai de la aceste nopți pierdute, de la ceea ce ei consideră un anturaj nepotrivit.
Și ușor-ușor, părinții pot deveni din prieteni chiar „adversari de temut” ai tinerilor. Care e explicația? Cea mai recentă ediție a emisiunii „Apel Medical”, moderată la Canal 33 de către Elena Banciu, a încercat să ofere o serie de explicații. Alături i-a stat Maria Roman, medic primar psihiatru.
O primă observație pe care a făcut-o Maria Roman, medic primar psihiatru, a fost aceea conform căreia este copiii au pe durata vieții o legătură cu totul specială cu părinții și tomcai de aceea caută permanent o conectare cu aceștia. Astfel că responsabilitatea părinților se explică și prin conectarea cu copilul din interior, pentru a-i putea înțelege astfel pe cei mai tineri.
„Copilul caută conectare, de aceea caută în exterior anumite grupuri, anturaj nepotrivit, iar de dragul de a fi acceptați, de a demonstra că în sfârșit sunt văzuți, intră în tot felul de cercuri vicioase, și așa apare partea asta de dependențe pe un fond de dezechilibru în familie. Fie că părinții sunt prea protectivi, fie că îi lasă prea libertini și nu știu să impună limite și în acelasși timp nu sunt acceptați”, a explicat Maria Roman, medic primar psihiatru.
Ce trebuie să știe părinții foarte important este faptul că copiii își vor părinții alături cel puțin până la vârsta de 12 ani. Ei vor să fie ascultați, să fie băgați în seama. După vârsta de 12 ani aceștia încep să-și formeze propria personalitate, iar nivelul de serotonină este scăzut, ce denotă iritabilitate, nemulțumire în rândul tinerilor, conducând ulterior la conflictul părinte-copil.
„Paradoxal, mai înțelegători sunt copiii decât părinții și de aceea când tinerii au nevoie de prezența adultului. Nu poți face schimb cu copilul, deoarece autoritatea se află tot la părinte. În unele momente trebuie și părintele să facă lucruri de dragul copilului și să nu vedem probleme doar la cei mici”, a mai adăugat medicul psihiatru pentru Canal33.
Dacă vrei să afli cum să-ți protejezi adolescentul de cele mai rele vicii din ziua de azi, ei bine, „Apel Medical” este răspunsul! Mai multe detalii regăsești în videoclipul de mai jos cu Elena Banciu și invitata sa, doctor Maria Roman.