Decizia politică de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare a generat o serie de efecte negative care se văd după consumarea alegerilor locale și europarlamentare. Cel puțin așa sună una dintre concluziile trase de membrii Coaliției „VotCorect”, după primul tur de alegeri din acest an.
„Reiterăm faptul că decizia politică de a comasa alegerile a generat efectele negative care se văd azi în practică. Ele privesc nu doar stabilirea rezultatelor votului, ci și procedurile legate de exercitarea votului: procedurile au fost diferite, la fel si procesele verbale, iar aceste aspecte au îngreunat și prelungit un proces de numărare care era deja complicat. Urmărirea procesului a devenit mai dificilă și pentru observatori, fapt ce reduce transparența”, stă scris în comunicatul Coaliției „VotCorect”.
Ea susține că a primit și sesizări de la public care ilustrează că în unele secții de votare formularele nu au fost completate corect și nu reflectă votul din secțiile respective.
„Într-o democrație este esențial ca rezultatele să reflecte exact opțiunile exprimate de alegători. Deja observăm că apar în spațiul public informații privind posibile nereguli de natură să influențeze rezultatele finale. Este important ca suspiciunile să fie înlăturate stabilind corectitudinea rezultatelor prin mecanismele prevăzute de lege pentru aceste cazuri. Atenție sporită trebuie acordată modului în care se vor valida procesele verbale și stabili rezultatele”, mai spun memebrii asociațiilor civice.
Ei spun că înțeleg complexitatea procesului de votare, de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor, dar „situaţia de-acum se datorează în mare parte complexităţii procesului şi oboselii acumulate de membrii birourilor electorale”, lucru reieșit și din faptul că „nu a fost o decizie bună comasarea alegerilor”.
„În acest context, solicităm administrației electorale să trateze cu cea mai mare seriozitate sesizările candidaților sau ale cetățenilor prin care se solicită renumărarea voturilor sau reverificarea proceselor verbale, indiferent că este vorba de calcule eronate sau de posibile tentative de fraudare a rezultatelor alegerilor din secțiile respective. Reamintim tuturor alegătorilor că pot verifica rezultatele votului din secțiile lor în procesele verbale publicate pe portalul prezenta.roaep.ro”, mai precizează sursa citată.
Coaliția Vot Corect este formată din mai multe organizații, în frunte cu Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civică, Centrul pentru Studiul Democrației sau Code for Romania.