Într-un interviu de impact acordat emisiunii „România în mișcare”, moderată de Vicențiu Popa la Canal 33 HD România, Aurora Martin, expert al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a adus în atenția publicului o problemă gravă și adânc înrădăcinată în sistemul educațional românesc: hărțuirea sexuală în mediul universitar.
Dezvăluirile sale sunt șocante și evidențiază cât de vulnerabile sunt studentele în fața abuzurilor de putere comise de unii profesori.
„Sunt multe studente care se confruntă cu astfel de situații și ies din linia de așteptări pentru că, în momentul în care vii într-un spațiu academic, vii într-un mediu sigur, într-un spațiu în care vrei să te perfecționezi. Nu te gândești că trebuie să stai cu teama”, a declarat Aurora Martin în cadrul emisiunii. Aceste cuvinte reflectă o realitate dureroasă, aceea care arată că multe tinere se simt neputincioase în fața unor abuzuri, fie din cauza lipsei de sprijin, fie din cauza fricii de a nu fi crezute sau, mai rău, de a fi judecate.
Aurora Martin a abordat chestiunea atât de sensibilă și din perspectiva unui expert, și din cea a unei victime. Într-o postare amplă pe rețelele sociale, ea a dezvăluit că a fost hărțuită de Alfred Bulai, profesor la SNSPA, în perioada în care urma să își finalizeze studiile de masterat.
„Am ezitat să fac publică povestea mea cu Bulai, considerând că am depășit acest episod. Mărturiile din ultimele zile m-au făcut să simt, însă, vinovăția tăcerii”, a scris aceasta recent pe paginile sale de socializare.
Detaliile pe care le-a oferit despre întâlnirile cu Alfred Bulai sunt cutremurătoare. În loc să fie evaluată academic, tânăra Aurora Martin a fost supusă unor întrebări personale deplasate și unor comportamente care au lăsat-o înfricoșată și nesigură. „Am mințit, i-am spus că sunt însărcinată, că mă simt rău, că partenerul meu mă așteaptă la intrare și l-am rugat să reprogramăm examinarea”, a povestit ea.
Această tactică disperată de a evita situația de hărțuire este doar un exemplu al felului în care multe victime simt că nu au altă opțiune decât să se protejeze singure.
Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, se află în prezent sub investigație penală, acuzat de comportamente similare de mai multe foste studente. În calitatea sa de profesor și fost șef de departament la SNSPA, Bulai ar fi folosit poziția de autoritate pentru a-și exercita puterea într-un mod abuziv. Mărturiile indică un tip de comportament de prădător sexual, care implică invitații la terase sau în locuința sa, discuții cu tentă sexuală și chiar tentative de agresiune fizică.
Această situație evidențiază un gol uriaș în ceea ce privește protecția studenților în mediul universitar românesc. Aurora Martin subliniază că „hărțuirea este și cauza și efectul inechității sociale, a discriminării de gen și chiar a încălcării drepturilor omului”. Ea atrage atenția asupra faptului că în universitățile din România codurile de conduită sunt adesea vagi, cu definiții incomplete ale hărțuirii și proceduri neclare pentru sesizarea și gestionarea acestor cazuri. „În momentul în care nu ai definiți niște termeni, nu te poți aștepta ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă”, a spus Martin, subliniind necesitatea unei clarificări și a unei aplicări riguroase a acestor norme.
Aceasta a ales să vorbească acum, după mulți ani de tăcere, din dorința de a preveni repetarea acestui tip de abuz asupra altor generații de studente. „Am tăcut atunci 20 de ani și iată că tăcerea mea a produs efecte în timp… a fost o tăcere vinovată… dacă spuneam atunci, în ciuda contextului, poate că nu mai apăreau și alte victime”, a mărturisit ea în prezent cu regret. Acum, însă, Martin nu mai este dispusă să rămână tăcută și luptă pentru schimbare, aducând subiectul în atenția publicului și a autorităților.