7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternAustria va menține decizia de a utiliza dreptul de veto referitor la...

Austria va menține decizia de a utiliza dreptul de veto referitor la admiterea României în Schengen, pe cale terestră

Anunțul a fost făcut de Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, într-un interviu acordat presei de la Viena.

Articolul publicat în presa de la Viena prin care suntem anunțați că mai avem de așteptat la granițele Schengen.

 „Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat recent ministrul de interne din Austria, pentru Die Presse, referindu-se la aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Același personaj a mai îndulcit puțin tonul: „Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care dă note în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a spus Gerhard Karner.

„Este datoria comisiei să se asigure că întregul sistem funcționează. Și Austria aduce o contribuție masivă pentru ca lucrurile să meargă. Cu ceva timp în urmă ar fi fost de neconceput ca șefii de stat și de guvern să decidă în unanimitate să finanțeze în comun protecția frontierelor externe. Pactul privind azilul și migrația ar fi fost și el de neconceput în urmă cu un an”, a mai declarat Gerhard Karner.

Oficialii români încă mai speră ca România să fie admisă și terestru în spațiul Schengen în acest an.

Acesta a recunoscut, totuși, că atât România, cât și Bulgaria sunt pe drumul cel bun:  „… am făcut un pas înainte cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”, a mai spus Karner.

Pas cu pas, dar Austria spune încă nu, un „nein” contrar opiniei pozitive a reprezentanților tuturor celorlalte țări membre UE, care au declarat că susțin acceptarea României și Bulgariei în Schengen, inclusiv terestru.

Motivarea ministrului de interne de la Viena ar fi aceea că traficul de migranți se desfășoară pe cale terestră și nu pe calea aerului, sau pe Dunăre, iar Austria se simte invadată de migranți care ar fi ajuns în arealul UE prin granițele externe ale uniunii ce aparțin României și Bulgariei.

„… anul trecut am avut cele mai multe cereri de azil pe cap de locuitor din toată Europa. De aceea am spus că lucrurile nu pot continua așa”, susține Karner.

La finalul lunii decembrie, Consiliul UE a anunțat că România și Bulgaria vor intra în Shengen cu frontierele aeriene și navale la 31 martie 2024.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments