Anunțul a fost făcut de Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, într-un interviu acordat presei de la Viena.
„Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat recent ministrul de interne din Austria, pentru Die Presse, referindu-se la aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Același personaj a mai îndulcit puțin tonul: „Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care dă note în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a spus Gerhard Karner.
„Este datoria comisiei să se asigure că întregul sistem funcționează. Și Austria aduce o contribuție masivă pentru ca lucrurile să meargă. Cu ceva timp în urmă ar fi fost de neconceput ca șefii de stat și de guvern să decidă în unanimitate să finanțeze în comun protecția frontierelor externe. Pactul privind azilul și migrația ar fi fost și el de neconceput în urmă cu un an”, a mai declarat Gerhard Karner.
Acesta a recunoscut, totuși, că atât România, cât și Bulgaria sunt pe drumul cel bun: „… am făcut un pas înainte cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas”, a mai spus Karner.
Pas cu pas, dar Austria spune încă nu, un „nein” contrar opiniei pozitive a reprezentanților tuturor celorlalte țări membre UE, care au declarat că susțin acceptarea României și Bulgariei în Schengen, inclusiv terestru.
Motivarea ministrului de interne de la Viena ar fi aceea că traficul de migranți se desfășoară pe cale terestră și nu pe calea aerului, sau pe Dunăre, iar Austria se simte invadată de migranți care ar fi ajuns în arealul UE prin granițele externe ale uniunii ce aparțin României și Bulgariei.
„… anul trecut am avut cele mai multe cereri de azil pe cap de locuitor din toată Europa. De aceea am spus că lucrurile nu pot continua așa”, susține Karner.
La finalul lunii decembrie, Consiliul UE a anunțat că România și Bulgaria vor intra în Shengen cu frontierele aeriene și navale la 31 martie 2024.