12.4 C
București
vineri, 1 martie, 2024
Google search engine
StiriInternGarda de Mediu: 100 de tone de deșeuri mascate în importuri de...

Garda de Mediu: 100 de tone de deșeuri mascate în importuri de mărfuri second hand, returnate expeditorilor la început de an

În Europa, ca să scapi legal de unele tipuri de deșeuri, a căror descompunere afectează mediul înconjurător pentru zeci de ani, costă. Și nu puțin. Costă mai mult decât dacă ai încărca respectivele deșeuri în camioane, cu destinația România. Și asta deoarece la noi în țară se găsesc destui „întreprinzători” care să se ocupe de dispariția subită a gunoaielor.

Mobila second hand s-a dovedit a fi în fapt un transport mascat de deșeuri, iar comisarii Gărzii de Mediu au interzis intrarea camioanelor în țara noastră.

Multe dintre aceste afaceri necurate figurează drept „import” de ajutoare umanitare, sau mărfuri second hand. Datorită unei legislații prea blânde și a unor reguli ce pot fi încălcate fără frica unor pedepse dure referitoare la depozitarea și distrugerea deșeurilor, România rămâne destinația din Europa preferată de cei care vor să scape de tot felul de materiale.

O demonstrează rezultatele unor controale inopinate ale comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, efectuate zilele trecute la trei puncte vamale importante.

Andrei Rudolf Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, promite o atenție sporită la punctele de trecere a frontierei. Sursa foto: probr.ro

„Nici n-a început bine anul şi „bunii samariteni” deja se gândesc la noi şi nu ştiu cum să ne mai trimită din preaplinul lor. Prea plinul lor de deşeuri!”, notează pe pagina de facebook a Gărzii Naționale de Mediu (GNM)  reprezentanții instituției.

Conform acestora, în doar patru zile, mai exact în perioada 08.01-11.01.2024, în punctele de trecere a frontierei Borș II, Giurgiu și Nădlac II, comisarii GNM din cadrul comisariatelor județene Bihor, Giurgiu și Arad, nu au permis intrarea în țară a șase transporturi.

Astfel, „la Bihor, au fost respinse trei autotrenuri cu peste 41 tone de ” ajutoare umanitare” sub formă de mobilier second hand. Transporturile proveneau din Spania, Germania și Olanda, iar destinatarii erau din județele Oradea, Suceava și Bihor.

La Giurgiu au fost respinse alte două transporturi, cu peste 43 tone de deșeuri metalice și deșeuri de hârtie și carton, toate provenind din Bulgaria.

Și la Arad a fost respins un transport ce conținea peste 13 tone de deșeuri de metale neferoase, ce proveneau din Cehia, destinatarul fiind din județul Olt”, informează GNM.

Camion plin cu deșeuri constând în materiale neferoase depistat la Arad, în data de 9 ianuarie.

Făcând un calcul simplu, în doar patru zile şi la doar trei puncte de trecere a frontierei, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au interzis intrarea în ţară a peste 97 de tone de deşeuri.

Este lesne de bănuit că există și destule astfel de „importuri” care scapă vigilenței comisarilor Gărzii de Mediu, însă nimeni nu poate nici măcar aproxima câte sute sau chiar mii de tone de deșeuri, unele extrem de periculoase, ajung să fie depozitate pe teritoriul țării noastre în decursul unui an.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments