În Europa, ca să scapi legal de unele tipuri de deșeuri, a căror descompunere afectează mediul înconjurător pentru zeci de ani, costă. Și nu puțin. Costă mai mult decât dacă ai încărca respectivele deșeuri în camioane, cu destinația România. Și asta deoarece la noi în țară se găsesc destui „întreprinzători” care să se ocupe de dispariția subită a gunoaielor.
Multe dintre aceste afaceri necurate figurează drept „import” de ajutoare umanitare, sau mărfuri second hand. Datorită unei legislații prea blânde și a unor reguli ce pot fi încălcate fără frica unor pedepse dure referitoare la depozitarea și distrugerea deșeurilor, România rămâne destinația din Europa preferată de cei care vor să scape de tot felul de materiale.
O demonstrează rezultatele unor controale inopinate ale comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, efectuate zilele trecute la trei puncte vamale importante.
„Nici n-a început bine anul şi „bunii samariteni” deja se gândesc la noi şi nu ştiu cum să ne mai trimită din preaplinul lor. Prea plinul lor de deşeuri!”, notează pe pagina de facebook a Gărzii Naționale de Mediu (GNM) reprezentanții instituției.
Conform acestora, în doar patru zile, mai exact în perioada 08.01-11.01.2024, în punctele de trecere a frontierei Borș II, Giurgiu și Nădlac II, comisarii GNM din cadrul comisariatelor județene Bihor, Giurgiu și Arad, nu au permis intrarea în țară a șase transporturi.
Astfel, „la Bihor, au fost respinse trei autotrenuri cu peste 41 tone de ” ajutoare umanitare” sub formă de mobilier second hand. Transporturile proveneau din Spania, Germania și Olanda, iar destinatarii erau din județele Oradea, Suceava și Bihor.
La Giurgiu au fost respinse alte două transporturi, cu peste 43 tone de deșeuri metalice și deșeuri de hârtie și carton, toate provenind din Bulgaria.
Și la Arad a fost respins un transport ce conținea peste 13 tone de deșeuri de metale neferoase, ce proveneau din Cehia, destinatarul fiind din județul Olt”, informează GNM.
Făcând un calcul simplu, în doar patru zile şi la doar trei puncte de trecere a frontierei, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au interzis intrarea în ţară a peste 97 de tone de deşeuri.
Este lesne de bănuit că există și destule astfel de „importuri” care scapă vigilenței comisarilor Gărzii de Mediu, însă nimeni nu poate nici măcar aproxima câte sute sau chiar mii de tone de deșeuri, unele extrem de periculoase, ajung să fie depozitate pe teritoriul țării noastre în decursul unui an.