După zece ani la Cotroceni, Klaus Iohannis pleacă acasă cu o situație financiară confortabilă. Nu că ar fi plecat vreodată de la zero, dar bilanțul de final de mandat arată că președintele a reușit să-și păstreze un nivel solid de bunăstare.
Proprietăți imobiliare
Când a ajuns la Cotroceni, Iohannis avea deja un portofoliu imobiliar impresionant: trei case și trei apartamente, toate în Sibiu. Pe parcurs, a pierdut un apartament în instanță, dar a moștenit altul, deci n-a rămas chiar în minus.

Bani în conturi: mai puțin decât pare, dar suficient La preluarea mandatului, președintele avea economii de aproximativ 227.000 de lei, în mai multe conturi bancare. Până în 2024, lucrurile s-au mai simplificat, ajungând la un singur cont cu 190.000 de lei. Nu e tocmai averea unui magnat, dar nici vreo dramă financiară.
Salariu de președinte vs. salariu de primar În ultimul an ca primar, Iohannis câștiga vreo 3.650 de lei pe lună. Ca președinte, indemnizația a fost mult mai generoasă: 15.560 de lei lunar. Un salt consistent, chiar dacă nu comparabil cu ce câștigă un CEO de multinațională. Soția sa, Carmen Iohannis, a adus și ea bani în casă din salariul de profesoară, care aproape s-a dublat în 10 ani, ajungând la aproape 50.000 de lei pe an.
Chirii, dar nu la nivelul legendelor urbane Un alt venit a venit din chirii. În 2015, soții Iohannis raportau câte 114.066 de lei fiecare din chirii. Până în 2024, suma a scăzut destul de mult, ajungând la 39.985 de lei pentru fiecare. Nu tocmai o afacere imobiliară de succes, dar nici ceva de neglijat.
Alte active? Mai nimic pe hârtie Fără terenuri, mașini de lux, bijuterii sau colecții de artă, Iohannis nu a afișat niciodată un stil de viață extravagant. Nici datorii nu și-a trecut în declarația de avere, iar cadouri peste 500 de euro n-a raportat.