Demisia lui Klaus Iohannis continuă să fie un subiect central în dezbaterea publică, iar fostul premier al României, Viorica Dăncilă, a oferit o analiză a celor 10 ani de mandat ai fostului președinte.
În cadrul emisiunii Jurnalul Zilei, aceasta a vorbit despre greșelile care au marcat cele două mandate ale lui Iohannis și despre impactul deciziei sale de a renunța la funcție.
„Klaus Iohannis nu a putut, pe parcursul celor 10 ani, să fie președintele românilor, ci mai mult un președinte care a acționat în nume personal, un președinte care, în ultima perioadă, a vorbit mai mult despre Ucraina decât a vorbit despre România, un președinte care nu a negociat niciodată în Consiliul European, un președinte care nu a înțeles că românii nu îi mai acordă încrederea.”
Fostul premier consideră că plecarea lui Iohannis a venit mult prea târziu. În opinia sa, acesta trebuia să demisioneze imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, moment în care era evident că nu mai beneficia de susținerea populației.
„După primul tur al alegerilor de anul trecut, domnia sa trebuia să își dea demisia.”
Însă demisia lui Iohannis nu este doar un act individual, ci reflectă și o rețea de relații și influențe care au modelat politica românească în ultimii ani. Dăncilă sugerează că Marcel Ciolacu, actualul premier, a fost un apropiat al lui Klaus Iohannis și că, în realitate, au colaborat mai mult decât s-a lăsat să se înțeleagă public.
„Domnul Ciolacu este un apropiat al domnului Iohannis. Cei doi au organizat moțiunea de cenzură din 2019. Cred că acum este timpul ca mai mulți oameni care știu acest lucru să vorbească despre asta. Vorbesc despre cei din PSD și nu numai. Iohannis a avut mai multă prietenie din partea domnului Ciolacu decât are acum din partea domnului Bolojan.”
Demisia lui Iohannis va avea, fără îndoială, un impact semnificativ și pe plan extern. Însă, din perspectiva fostului premier, schimbările recente trebuie privite în contextul mai larg al instabilității politice din România, în special al anulării alegerilor prezidențiale.
„Cred că această demisie va avea un mare ecou pe plan extern, dar vă reamintesc că un mare ecou l-a avut și anularea alegerilor.”
În ciuda schimbării de la vârful statului, Dăncilă avertizează că problemele României nu se vor rezolva doar prin înlocuirea unui președinte cu altul. Economia rămâne un factor de instabilitate, iar greutățile tot mai mari resimțite de populație sunt responsabilitatea politicienilor.
„Va veni un nou președinte, tensiunea în societate va rămâne, dar rămâne pe partea economică. Oamenii o duc din ce în ce mai rău și asta se întâmplă din cauza politicienilor. Dacă nu se vine cu niște măsuri care să arate preocupare pentru România, eu cred că lucrurile nu se vor rezolva, iar presiunea nu va mai fi asupra PNL, pentru că Iohannis a plecat. Presiunea va fi asupra celor din PSD.”
Dăncilă crede că unul dintre cele mai mari păcate ale fostului președinte a fost aroganța sa și lipsa de empatie față de problemele reale ale românilor. Aceasta consideră că Iohannis nu doar că nu s-a implicat activ în soluționarea problemelor țării, dar a și contribuit la o divizare profundă a societății.
„Iohannis a crezut că își poate permite orice. În loc să dea dovadă de implicare, empatie, hărnicie pentru a aduce lucruri bune pentru România, a fost foarte arogant și nu a auzit niciodată criticile care i-au fost aduse. A adus ură în societate.”
Urmărește întreaga discuție în clipul de mai jos: