18.2 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
DiverseAzi sărbătorim Ziua internațională a Munților Carpați

Azi sărbătorim Ziua internațională a Munților Carpați

Ziua Mondială a Munților Carpați, sărbătorită anual pe 26 septembrie, aduce în atenția publicului bogăția naturală și culturală a acestui lanț muntos emblematic din Europa Centrală și de Est, al doilea ca lungime în Europa, după Munții Scandinaviei.

Munții Carpați joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic și oferă o serie de resurse esențiale atât local, cât și pentru întreaga regiune. Aceștia sunt cunoscuți pentru biodiversitatea lor remarcabilă, fiind un refugiu pentru numeroase specii de animale sălbatice, inclusiv lupi, urși și râși. De asemenea, Carpații sunt sursa unor râuri importante și oferă condiții prielnice pentru pădurile virgine, care absorb dioxidul de carbon și contribuie la combaterea schimbărilor climatice.

În regiunile montane rurale s-au păstrat tradiții și meșteșuguri vechi de secole, multe dintre acestea fiind integrate în moduri de viață în deplină armonie cu natura.

Această zi își propune să aducă în prim-plan eforturile de conservare și protecție a Carpaților, mobilizând atât autoritățile locale și guvernele țărilor din regiune, cât și comunitățile locale și organizațiile internaționale. Pe lângă activitățile ecologice, Ziua Munților Carpați promovează conștientizarea publicului cu privire la importanța protecției mediului montan și a biodiversității; dezvoltarea unui turismu care respectă și protejează natura, oferind în același timp comunităților locale o sursă de venituri și o alternativă la exploatarea nesustenabilă a resurselor; păstrarea tradițiilor și a culturii locale, punând accent pe meșteșuguri, gastronomie tradițională și folclor. Prin eforturi comune, putem asigura că acest patrimoniu natural și cultural va fi protejat și păstrat pentru generațiile viitoare.

Buila Vânturarița – foto arhivă personală

Lanțul Munților Carpați se întinde pe o distanță de aproximativ1500 de kilometri și traversează șapte țări: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Serbia, Ucraina și România. Țările aflate pe teritoriul lanțului muntos au semnat o convenție ce își dorește să asigure protecția patrimoniului natural și cultural al Munților Carpați, scrie romaniasalbatica.ro Despre Convenția Carpatică, din care România face parte, puteți citi mai multe pe www.carpathianconvention.org

Lanțul Munților Carpați- hartă

România găzduiește o mare parte din Munții Carpați, aceștia fiind împărțiți în trei mari grupe: Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Carpații Occidentali. Munții din România sunt renumiți pentru peisajele lor spectaculoase, pentru biodiversitatea excepțională și pentru tradițiile păstrate de generații în satele montane. Parcurile Naționale și Rezervațiile Naturale, cum ar fi Parcul Național Retezat sau Munții Rodnei, sunt exemple de eforturi de conservare în această regiune.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE