Klaus Iohannis nu a ratat miercuri, 25 septembrie, ocazia de a-l ataca pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care din 15 iunie 2023 este și premierul în exercițiu. Șeful statului, aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU, a vorbit despre portofoliul obținut de România, prin Roxana Mînzatu, în cadrul Comisiei Europene.
Președinte l-a arătat cu degetul pe Marcel Ciolacu!
„Negocierea pentru această poziție a fost făcută la nivel de prim-ministru și cred că este mai bine să-l întrebați pe prim-ministru cum ne-a spus tuturor că va obține un portofoliu economic și a obținut un portofoliu social care încă trebuie clarificat ce conține”, a precizat șeful statului, care a refuzat să intre în amănunte.
Chestionat pe tema viitorului actualei coaliții guvernamentale, PSD-PNL, după alegerile de la finele acestui an, Iohannis a oferit un răspuns evaziv.
„În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campane și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”, a indicat același Klaus Iohannis.
El s-a arătat rezervat și pe tema unei eventuale intrări a României în Spațiul Schengen, până la finele anului, dar și pe subiectelor vizelor americane pentru cetățenii români.
„Nu pot să spun că există garanții, dar există șanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas”, a declarat Iohannis la întrebarea privind accesul în Spațiul Schengen.
În ceea ce privește vizele pentru accesul în Statele Unite, reacția prezidențială a fost următoarea: „Se pare că avem șanse și aici. Sigur, urmează încă analize, măsurători, concluzii. Dar pot să spun că sunt foarte mulțumit de cum s-a lucrat în această speță. Și cei de acasă s-au străduit foarte tare, și cei de aici s-au străduit foarte tare. Și chiar cred că informarea publicului a fost punctul cheie pentru a avea o rată de refuz mult, mult mai mică. Știți că întreaga chestiune ține de așa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”.