16.7 C
București
joi, 23 mai, 2024
Google search engine
StiriInternBeneficiul neștiut al timpului petrecut constant în lumea naturii

Beneficiul neștiut al timpului petrecut constant în lumea naturii

Într-o lume agitată și mereu conectată, ne găsim adesea prizonieri în agitația urbană și în lumea digitală. Cu toate acestea, petrecerea timpului în natură are o importanță crucială pentru sănătatea noastră fizică și mentală.

Un beneficiu mai puțin cunoscut al timpului petrecut în natură este îmbunătățirea acuității vizuale. Studiile au arătat că expunerea la mediul natural poate contribui la reducerea riscului de miopie sau agravarea acesteia la copii și la adulți.

Explicația ar fi că atunci când petrecem timp în natură, privirea noastră se concentrează pe obiectele aflate la distanță, dar și pe cele apropiate, cum ar fi frunzele copacilor sau insectele. Această varietate de mișcare oculară poate ajuta la menținerea flexibilității ochilor și la reducerea riscului de miopie.

Unul dintre cele mai mari avantaje este reducerea nivelului de stres. Expunerea la aerul curat poate reduce considerabil nivelul de cortizol din organism, hormonul stresului.

Cu fiecare pas în pădure sau ore petrecute într-un parc, ne eliberăm de presiunile zilnice și ajutăm mintea să se relaxeze.

Aerul proaspăt din natură are, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății noastre respiratorii. Inhalarea aerului curat ajută la buna funcționare a plămânilor și poate contribui la reducerea riscului de boli respiratorii.

Petrecerea timpului în aer liber ne încurajează să fim mai activi fizic. Plimbările prin pădure, ciclismul pe traseele montane sau simpla alergare în parc sunt activități care ne mențin în formă. Aceasta duce la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare și a stării generale de sănătate.

Conectarea cu natura are, de asemenea, un efect benefic asupra sănătății mintale. Studiile au arătat că petrecerea timpului în natură reduce simptomele de anxietate și de depresie, îmbunătățește concentrația și stimulează creativitatea.

Totodată, plimbările în aer liber ne ajută să ne luăm vitamina D direct de la sursă. Atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui, organismul produce în mod natural vitamina D. În plus, acest obicei va contribui și la îmbunătățirea stării de spirit, la reglarea ritmului circadian și la stimularea producției de endorfine.

În concluzie, petrecerea timpului în natură nu este doar o plăcere, ci și o necesitate pentru sănătatea noastră, care ne ajută să luăm o pauză de la viața agitată și să ne bucurăm mai des de frumusețea naturii, pentru a ne menține sănătatea și echilibrul.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments