22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
EDITORIALBiden – ajutoarele militare acordate Israelului, cele mai bine folosite miliarde

Biden – ajutoarele militare acordate Israelului, cele mai bine folosite miliarde

Opt senatori ai Statelor Unite (din cei 100) au semnat o scrisoare adresată preşedintelui Joseph Robinette Biden Jr., în care îi cer să condiţioneze ajutorul militar pentru Israel de extinderea ajutoarelor umanitare pentru Gaza. Au invocat chiar o secţiune (620I) Legea Asistenţei Externe, care stipulează că este interzisă acordarea de ajutor ţărilor care restricţionează accesul la asistenţă umanitară: „Nici un fel de asistență nu va fi furnizată (…) niciunei țări, când i se face cunoscut președintelui că guvernul acelei țări interzice sau restricționează într-un alt mod, direct ori indirect, transportul sau livrarea asistenței umanitare a Statelor Unite”.

Iniţiatorul scrisorii, senatorul independent de Vermont, Bernard Sanders,  lider informal al aripii progresiste din Partidul Democrat, împărtăşeşte un utopism de stânga binecunoscut.

Cât va rămâne la putere şi în eventualitatea (din ce în ce mai puţin probabilă că va fi reales), actualul preşedinte al SUA nu va admite să oprească sprijinul militar oferit Israelului, nici măcar să îl condiţioneze vag. Chiar dacă în ultima vreme vorbeşte – ambiguu – despre o „linie roşie”.

Biden este consecvent în primul rând cu sine. El a declarat, cu ani în urmă, că ajutorul militar de 3,3 miliarde de dolari pentru Israel reprezintă banii cei mai bine folosiţi. Actualmente, are suficiente argumente strategice să susţină în continuare acest lucru, chiar dacă, în discursul de inaugurare a mandatului său la Casa Albă, Orientul Mijlociu nu era identificat ca o mare prioritate a politicii externe a Statelor Unite.

Există un Memorandum bilateral de înţelegere cu privre la ajutorul   militar, valabil până în 2026. Potrivit acestuia prin care America furnizează anual Israelului finanţare militară de 3,3 miliarde dolari. Li se adaugă în fiecare an încă 500 de milioane de dolari pentru programe comune de apărare antirachetă (începând cu 2019 până în 2028).

La foarte scurt timp după atacul atacul barbar al Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie, Camera Reprezentanților, dominată de republicani, a votat acordarea unui ajutor de 14,3 miliarde Guvernului de la Ierusalim pentru războiul din Gaza, aprobat finalmente şi de Senatul controlat de democraţi la valoarea de 14,1 miliarde. Ocolind Congresul,  Administraţia Biden a continuat să furnizeze constant, la cererea Ierusalimului, sprijin militar – obuze de 155 mm, rachete ghidate cu laser, vehicule militare, în legătură cu care nu se fac detalieri.  

Rămâne încă neelucidat pe deplin cum de cea mai puternică forţă militară din Orientul Mijlociu (având în vedere dotările militare şi capacitățile operaționale) – Israelul (urmat în clasament de Turcia şi Arabia Saudită), o ţară cu servicii de informaţii de-a dreptul legendare, nu a putut să îşi apere cetăţenii în funesta zi de 7 octombrie. Şi cum, după 161 de zile de război – în pofida tehnologiei avansate – mai orbecăie încă prin Gaza, unde numărul victimelor civile a trecut de 31.000.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments