22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseBNS critică viitoarea Lege a pensiilor, anunțând că se interzice pensia cu...

BNS critică viitoarea Lege a pensiilor, anunțând că se interzice pensia cu salariul, până la împlinirea a 70 de ani

Blocul Național Sindical (BNS) susține că viitoarea lege a pensionării ridică probleme de neconstituționalitate, în ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Atfel, BNS a dat publicității la 21 martie, a unui comunicat în care arată că prevederile art. 46 alin.(2) din Legea nr. 360/2023 și art. 19 din normele metodologice sunt susceptibile de numeroase efecte juridice.

„Obiectul de reglementare și scopul urmărit ale art. 46 alin. (2) din Legea nr.360/2023 ridică probleme de neconstituționalitate, în ceea ce privește interzicerea cumului pensiei cu salariul. Normele mai sus menționate nu sunt corelate cu prevederile art. 56 din Codul Muncii, care prevăd posibilitatea continuării activității persoanei care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare în baza aceluiași contract individual de muncă. Asta ar încălca principiul legii secundare, în sensul că normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023 adaugă la lege și ar instituii situații discriminatorii între pensionari”, se arată în documentul BNS.

Potrivit sindicaliștilor, noua lege a pensiilor „instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității”.

Mai mult, adaugă ei, legea nu specifică clar dacă pensionarii pot continua activitatea la același angajator sau la un angajator diferit, în baza aceluiași contract individual de muncă sau în baza unui alt contract.

În plus, legea ar mai fi ambiguă și pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani, dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumului nu se mai aplică în cazul lor.

În opinia BNS, legea în cauză și normele ei de aplicare „nu fac altceva decât să creeze confuzii și vor conduce la interpretări diferite, neaplicarea unitară a legii și la discriminări între pensionari”.

„Pensionarii vor fi puși în situația de a renunța la continuarea activității lor la o vârstă la care se bucură de o experiență importantă sau vor fi puși în situația de a renunța la pensie, un drept câștigat. La fel, angajatorii vor fi puși în situația să renunțe la profesioniști, obligați să opteze pentru pensie”, se atrage atenția în comunicatul BNS.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments