4.5 C
București
luni, 11 noiembrie, 2024
spot_img
DiverseBrândușele – mituri și legende. Papirus din sipetul cu taine și povești

Brândușele – mituri și legende. Papirus din sipetul cu taine și povești

Brândușa, floare extrem de delicată, semnifică in calendarul popular fie instalarea pe deplin a primăverii, fie a toamnei. Floarea, are o semnificație specială în calendarul popular.

Oamenii au asociat aceluiași nume două specii de flori diferite, brândușa de primăvară și cea de toamnă, care sunt asemănătoare datorită culorii comune, liliachie a florilor. In jurul lor s-a tesut de-a lungul timpului numeroase mituri si legende.

Ion Ghinoiu ne povestește în cartea Zile si Mituri, că Brândușa de primăvară și Brândușa de toamnă au fost două surori frumoase, alungate în frig de mama lor vitregă: pe una a alungat-o într-o primavară timpurie, iar pe cealaltă într-o toamna târzie. Văzându-le necăjite, Dumnezeu le-a prefacut în flori. De-atunci ele se tot caută, fără să se poată întâlni vreodată. Una, floarea celor vii, înfloreste primăvara, iar cealaltă, floarea celor morți, înfloreste toamna. Se spune că cine va aduna brândușe de primăvară și le va uni în cunună cu cele de toamnă, ca ele să-si spună dorul, apoi le va da drumul pe apă, face o faptă bună, pentru care Dumnezeu îi va ierta multe păcate. În Bucovina circulă zicala atribuită mamelor cu copii vitregi: Nu fi aşa de rea ca maştera (mamă vitregă) Pământului, care a dat brânduşa afară în zăpadă.

O altă variantă spune că cele două surori ar fi umblat mult prin pădure, plângând și jelind, până când Toamna le-a auzit și le-a transformat în brândușe. Una avea să înflorească primăvara, cealaltă, toamna. De atunci ele se caută mereu, dar nu se întâlnesc niciodată.

O altă legendă spune că demult, într-o împărăție de la marginea lumii, trăia o fată frumoasă, bună la suflet și foc de harnică. Numele ei era Brândușa și era slujnică la palat. În apropierea palatului era o pădure unde fata se plimba ori de câte ori avea răgaz. Inimioasă, ea salva animalele prinse în capcanele vânătorilor și le îngrijea până se făceau bine și tare bucuroasă era când reușea să salveze, câte o biată vietate: căprioară, iepuraș sau bursuc. Într-o primăvară, mergând ea prin pădure, fermecată de frumusețea naturii renăscute s-a rătăcit. Oricât s-a străduit să găsească drumul înapoi spre casă, nu a reușit. Întunericul s-a lăsat și ea era din ce în ce mai înspăimântată de zgomotul pădurii. Mergând în neștire a căzut într-o prăpastie adâncă unde au găsit-o dimineața vietățile cărora fata le salvase viața. Dar fata murise, și oricât au incercat ele să o readucă la viață, nu au reușit. Și au început să plângă bietele animale de mila fetei. Și fiecare lacrimă care cădea din ochii lor se transforma într-o floare frumoasă, de culoarea ochilor ei. Așa se face că, în fiecare primăvară, când căprioarele, iepurașii, bursucii sau alte vietăți încep să umble prin păduri, își amintesc de fata cea miloasă și plâng încă după ea. iar lacrimile lor se transformă în brândușe care împânzesc pădurile și văile luminoase.

 În mitologia romană Brândușa era o tânără frumoasă, care a fost transformată în floare de către zeița Diana. Într-o zi de primăvară, tânăra se plimba prin pădure și cânta cu o voce atât de dulce încât a atras atenția zeiței Diana, protectoarea naturii și a animalelor. Diana a fost impresionată de frumusețea și inocența fetei și a decis să o protejeze. Dar tânăra a fost răpită de un vrăjitor malefic. Zeița Diana, întristată de soarta tinerei, a intervenit și a transformat-o pe Brândușa  într-o floare mică, cu petale albe și mov. Aceasta a fost modul ei de a o proteja și de a-i oferi o nouă viață. De atunci, brândușa înflorește în fiecare primăvară, amintindu-ne de simbolismul primăverii și al regenerării 

Una dintre legendele brândușei face referire la Sfântul Valentin, Se spune că Sfantul Valentin, în perioada în care a fost închis în temniță a îndrăgit-o pe fiica oarbă a unui gardian. El i-a trimis fetei o brândușă, puternile vindecătoare ale acesteia redându-i vederea fetei. Cel dintâi lucru pe care fata l-a văzut a fost brândușa și biletul trimis de Valentin, pe care scria celebrele cuvinte: „din partea Valentinului tau”. de unde și simbolul brândușei, de floare a iubirii.

Spre deosebire brânduşa de primăvară, care închide anotimpul rece şi deschide drumul spre vară, brânduşa de toamnă îl închide anotimpul călduros şi îl deschide pe cel friguros. Determinativele de primăvară şi de toamnă indică sfârşitul şi începutul celor două anotimpuri de bază ale anului: vara şi iarna.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE