8.5 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
DiverseBucureștenii nu mai au grija instalării repartitoarelor de căldură până la 31...

Bucureștenii nu mai au grija instalării repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024

Bucureștenii nu mai au grija instalării obligatorii a repartitoarelor de căldură. Inițial, aceste repartitoare trebuiau instalate încă de acum doi ani, dar de fiecare dată a intervenit statul și s-a amânat instalarea acestora.

De data aceasta, Parlamentul României, prin plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat o propunere egislativă pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul rezidențial. Coinițiatorii legii, Sebastian-Ioan Burduja, nimeni altul decât actualul ministru al Energiei, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir și Radu Popa,au făcut în așa fel încât să se prelungească o dată în plus termenul de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură. De data asta până la 31 decembrie 2024.

„Suntem conștienți de provocările pe care le aduce tranziția energetică pentru cetățenii noștri, în special în contextul crizei energetice. Prin această lege, nu doar că amânăm termenul de implementare, ci oferim în premieră și un mecanism de finanțare concret, demonstrând angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică. Aceasta este o dovadă a faptului că Parlamentul României nu se limitează la prorogări de termene, ci vine cu soluții viabile și susținute financiar din Fondul pentru Modernizare. M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători și nici ulterior pentru neinstalarea repartitoarelor”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, printr-un comunicat de presă.

În prezent, în România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

În plus, s-a decis acordarea unui ajutor persoanelor vulnerabile, în valoare nominală de maxim 750 lei, acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii, ajutor ce va putea fi utilizat până la 31 decembrie 2024.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments